Виготовлення томатної пасти в домашніх умовах

Літо й осінь пропонує нам свіжі, ароматні й соковиті овочі, тому не замислюйтеся, а готуйте домашню томатну пасту. Так, нехай вона не буде нахабно-алого кольору, як на прилавках в супер-маркеті, зате скільки в ній корисностей! Тим більше цей продукт не замінимо в приготуванні безлічі страв.


Навіщо купувати її в магазині, коли ви можете легко приготувати домашній соус з натуральних інгредієнтів, отримавши смачну і ароматну заготовку, яка коштує всіх витрачених зусиль і часу!


Я з такою пастою готую і перші і другі страви, а також додаю в зимові заготовки, такі як кетчуп, аджика, баклажани, лечо, салати і багато інших все не перечесть.

Тому якщо у Вас є багатий урожай, краще приготувати домашній продукт, корисний і смачний, без консервантів і шкідливих загусників.

Томатна паста з помідор у домашніх умовах - покроковий рецепт

Представляю рецепт томатної пасти, приготованої в домашніх умовах. Ви отримаєте дуже смачний і ароматний соус, яким будете насолоджуватися всю зиму. Його готують так просто, що це під силу навіть новачкам у кулінарному мистецтві.

Список інгредієнтів:

  • 5 кг плодів;
  • ст. ложки великої солі;
  • 1 ст. ложка пісного масла.

Технологія приготування:

1. Добре промиті плоди нарізаємо на великі фрагменти, не забуваючи видаляти плодоніжку, і перебиваємо їх у блендері до пюреподібного стану.

2. Потім овочеву масу перетираємо в об'ємний не емальований посуд за допомогою дрібноосередкового ситу і дерев'яної або пластмасової ложки. Відразу обмовлюся, що процес відокремлення пасти від насіння і шкурки досить трудомісткий, але він того вартий, щоб отримати смачну заготовку з гладкою консистенцією.

3. Протерте через сито пюре ставимо на варочну поверхню, доводимо до температури кипіння і варім на середньому вогні до густого стану продукту. На початку варіння розмішувати томат можна не більше одного разу на чверть години, але по мірі загустіння процес розмішування повинен проходити набагато частіше, а в кінці приготування перемішувати томатпасту будемо безперервно.


4. Коли заготовка увариться до необхідної консистенції, в неї додаємо сіль і олію, все добре перемішуємо і тримаємо на вогні ще близько 5 хвилин, щоб сухі частинки солі повністю розчинилися.

5. Паралельно ставимо чисту склотару і кришки стерилізуватися.

6. Готова томатпаста розкладається по гарячих баночках, закривається, ставиться на кришку, ховається махровим рушником і залишається для природного остигання продукту.

Густа томатна паста без оцту

Уявляю на ваш суд досить незвичайний варіант приготування томатної пасти без оцту і варіння по-турецьки «доматес салчу», яка у турецьких господарок використовується практично у всіх стравах. Часу на приготування потрібно дуже багато, але підсумок дивовижний!

Інгредієнти:

  • переспілі плоди;
  • велика морська сіль.

Технологія приготування:

1. Томати потрібно перебрати, вирізати зіпсовані місця, при цьому плодоніжку можна не видаляти, нарізати на 4-6 частин. Потім перекласти овочеві шматочки в таз, посипати зверху сіллю і залишити під сонце на 2 дні. Розмішувати заготовку потрібно кілька разів на день, і не просто звичайною лопаточкою або ложкою, а жамкати масу руками, допомагаючи овочам віддати сік.

2. Через два дні томати будуть практично занурені у власний сік.

3. Для подальшого приготування цю масу потрібно перебити блендером, щоб з нею було легше працювати.


4. Далі проціжуємо отриману томатну масу через дуршлаг, активно користуючись руками. Завдяки цьому процесу шкіряця і насіння залишаються в ситі, а ми отримуємо тільки густий сік з помідорів

5. Отриману пасту розподіляємо по широких противниках, розливаючи так, щоб сік лише злегка прикривав дно посудину і залишаємо під палючим сонцем на 5-7 днів. Розмішуємо салчу кілька разів на день, користуючись дерев'яною лопаткою.

Не потрібно рівномірно розподіляти масу по противнику, так як якщо залишати невеликі канавки, в які буде стікати рідина, процес випарювання буде проходити набагато швидше.

6. Через тиждень, коли томатпюре стане досить густим, його розкладають по чистих сухих баночках, закривають і прибирають на зберігання в холодильну камеру або кухонну шафку.

Простий рецепт домашньої томатної пасти через м'ясорубку

Для того щоб у результаті з'явився насичений смак заготівлі, рекомендується використовувати стиглі або перезрілі помідори власного вирощування. Таким чином, можна уникнути водянистого смаку придбаних у магазині зразків.


Для приготування потрібно взяти:

  • соковиті стиглі томати;
  • нейодована сіль і цукровий пісок з розрахунку 1 ст. ложка на 3 літри пюре.

Метод приготування:

1. Помідори потрібно помити, вирізати зіпсовані місця і плодоніжку. Потім нарізати на 4-6 частин.

2. Плоди пропускаємо через м'ясорубку. Отримане пюре переливаємо в толстодонну каструлю, ставимо на варочну поверхню і доводимо до кипіння. Поки томат закипає, не втрачаємо час і займаємося склотарою. Баночки моїм содовим розчином, стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки заливаємо киплячою водою і залишаємо на 5 хвилин.

3. Коли паста почне кипіти, додаємо сіль і цукор. Масу перемішуємо і варим до необхідної консистенції томатпасти, але не менше 10 хвилин.

4. Готову киплячу заготовку розливаємо по стерильних баночках, закочуємо, перевертаємо і укутуємо в ковдру до остуження продукту.

Смачна томатна паста через блендер

Смачна і густа томатпаста за невеликий проміжок часу і без випарювання? Заготовка за цим рецептом виходить просто відмінною, добре зберігається і зберігає всі корисні речовини.


Інгредієнти:

  • 5 кг стиглих м'ясистих плодів;
  • 0,5-1 ст. ложка нейодованої солі.

Процес приготування:

1. У томатів вирізаємо плодоніжку і розрізаємо плоди на 2-4 частини.

2. Перебиваємо підготовлені помідори в блендері, зливаємо в ємність і додаємо сіль. Все добре перемішуємо.

Сіль має властивість виштовхувати з овочевого пюре рідину, залишаючи м'якоть у дуршлагу.

3. За допомогою половника наливаємо отримане пюре в дуршлаг і даємо збігти соку протягом 10 хвилин.

4. Густе овочеве пюре перекладаємо в толстодонну (не емальовану!) ємність, ставимо на варочну поверхню і варім з моменту закипання протягом 5-7 хвилин.


5. По закінченні часу злегка охолону масу перебиваємо за допомогою блендера ще раз і пропускаємо через сито. Для цього невелику частину пасти наливаємо в сито і легким струсуванням відцежуємо томат від кісточок і шкірки.

Завдяки початковому кип'ятінню паста від макухи відходить легко, залишаючи практично суху шкурку і кісточки.

6. Отриману масу знову ставимо на варочну поверхню, включаємо газ на середнє полум'я і випарюємо томат до потрібної консистенції. На це піде приблизно 30-45 хвилин. Щоб не втрачати час, поки вариться томатпаста, ми встигнемо пропарити банки і прокип'ятити кришки. Гарячу заготовку розкладаємо по склотарі, закриваємо і залишаємо на столі до остуження.

Рецепт томатної пасти на зиму в мультиварку

Це, мабуть, найлегший рецепт приготування томатної пасти. Завдяки кухонному гаджету, він пройде максимально швидко і без зайвих рухів.

Інгредієнти:

  • помідори, скільки увійде в чашу приладу;
  • неповна ст. ложка солі.

Технологія приготування:

1. Плоди моєм, вирізаємо плодоніжку і нарізаємо невеликими шматочками.

2. Заповнюємо чашу мультиварки томатами, закриваємо кришку, ставимо прилад на режим «Гасіння» і готуємо протягом 40 хвилин.

3. Через необхідний часовий інтервал овочі відкидаємо на дуршлаг.

4. Сік, що виділився, зливаємо, а м'якоть перебиваємо зануреним блендером.

5. Отримане пюре присалюємо, розкладаємо по стерильній склотарі, закручуємо прокип'якованими кришками, ставимо з ніг на голову і чекаємо остуження продукту.

Таку заготовку можна зберігати тільки в холодильній камері.

Домашня томатна паста через соковижималку

Томатна паста є одним з продуктів, які завжди повинні бути в наявності. І за допомогою соковижималки ви легко можете приготувати пасту з помідорів самостійно, отримавши гладку консистенцію, як з магазину.

Для отримання 1,5 л томатпасти знадобиться:

  • 9 кг підготовлених до переробки томатів;
  • 2 ст. ложки нейодованої солі.

Технологія приготування:

1. Томати перебираємо, моїм, вирізаємо плодоніжку і нарізаємо на 4-6 частин. Складаємо шматочки в каструлю і ставимо на варочну поверхню. Доводимо до температури кипіння і варім до розм'якшення плодів. На це потрібно приблизно півгодини.

2. Трохи охолонілу масу пропускаємо через соковижималку. Прекрасно, якщо у вас прилад на виході видає сухий макуха. Якщо ж у ньому залишається ще багато соку, потрібно віджати його ще рази 2-3.

3. У підсумку, з 9 кг у мене вийшло 900 г макухи, який я не поспішаю викидати, так як з нього можна надалі приготувати купу смаколиків і корисностей.

4. Отриманий сік переливаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Тут починається найскладніший процес - довга і муторна варіння томата.

Поки маса досить рідка, над нею не потрібно постійно стояти з лопаточкою, достатньо буде перемішувати пасту раз на чверть години.

5. Години через 1,5 маса увариться приблизно в два рази, тепер потрібно підходити до неї трохи частіше і перемішувати пасту, щоб уникнути її підгорання.

6. Коли томатпаста добре загустіє, а об'єм зменшиться в кілька разів, в каструлю насипаємо сіль і добре перемішуємо. На цьому етапі готування краще не відходити від плити, а доварювати заготовку при постійному перемішуванні.

Сіль можна і не додавати, оскільки паста приготована таким чином і без неї відмінно простоїть у холодному місці протягом довгого часу. Але якщо ви плануєте зберігати заготовку в кімнатних умовах, то краще перестрахуватися і не відмовлятися від солі.

7. Коли заготовка стане густою, а на поверхні будуть з'являтися великі бульбашки (будьте обережні, щоб не обпалити руки), потрібно розкласти пасту по теплій стерильній склотарі і негайно закатати її прокип'якованими кришками. Заповнені баночки ставимо з ніг на голову, вкриваємо шаллю і даємо охолонути.

Смачних вам заготовок!

Як приготувати гостру томатну пасту на зиму?

Приготувавши цю пекучу «суміш» Вам вже не потрібно буде додавати в страви часник і пекучий перець. Цей соус оцінять любителі гостренького, якщо Ви є такими, то обов'язково спробуйте приготувати таку пасту.

Вперше готувала таку заготовку минулого року, побачивши рецепт на youtube каналі «Грузинська кухня від Софії», дуже сподобалася! Цього року обов'язково закрию і Вам рекомендую!

Всі рецепти, які були у мене записані в кулінарному зошиті я Вам розповіла, сподіваюся ви по них приготуєте смачний домашній соус з помідор. Адже нічого смачнішого немає домашніх заготовок, а про їх корисність і не варто згадувати, отже всі знають! Бажаю

Вам величезного врожаю і сил, щоб сховати літо по баночках!

Якщо є у Вас свій перевірений варіант приготування, поділіться будь ласка з ним у коментарях і не забудьте додати статтю до закладок, щоб не втратити!

Зібрався днями приготувати невелику партію домашньої томатної пасти, поліз в інтернет пошукати прості способи і зіткнувся з цікавим явищем: рецептів сотні, всі називаються томатною пастою, а за фактом це звичайні ріденькі соуси на кетчупі або лечо.

Адже вона повинна бути густою. Такий, щоб можна було в ложку гіркою набирати і вона не розтікалася. Тільки таку консистенцію можна назвати пастою.

Так само, підмітив ще одну штуку: є рецепти приготування томатної пасти в мультиварку. Відкриваєш його, а там знову рідкий соус. І це насправді зрозуміло - адже вихід продукту з помідорів зовсім не великий, всього близько 700 г з 5 кг помідорів і, враховуючи невелику чашу мультиварки, вам просто набридне готувати ці малюсенькі порції.

Хтось скаже, та яка різниця як все це називається? А я скажу, що величезна. Паста - це концентрат і з невеликої його кількості можна в потрібний момент приготувати багато того самого соусу або томатного соку, які, в свою чергу, вже можна розбавити спеціями і заправити їм макарони, додати під час гасіння м'яса, використовувати як соус для піци і багато чого ще смачного зробити.

Зміст:

Загалом, не буду більше вам набридати порожнечею і давайте подивимося на ті способи, якими можна приготувати справжню густу томатну пасту.

Густа домашня томатна паста на зиму без оцту

У міру вивчення рецептів ви побачите, що відмінності між ними не стільки в інгредієнтах (адже класичний рецепт передбачає використання тільки помідорів і солі), скільки в попередній підготовці. Тож спочатку пробіжтеся за всіма рецептами, а потім вже виберіть відповідний вам.

Наприклад, цей спосіб для тих, у кого є соковижималка.

Вихід продукту безпосередньо залежить від м'ясистості помідорів, але в середньому з 9-10 кг томатів вийде 1,5 літра пасти.

Приготування:

1. Соковиті м'ясисті помідори в кількості 10 кг ріжемо на 2-4 дольки, зрізаємо плодоніжки, прибираємо биті зіпсовані місця і складаємо в глибоку каструлю. Каструлі знадобиться 2, оскільки обсяг сирих овочів досить великий.

2. Каструлі ставимо на повільний вогонь, доводимо томати до кипіння, а потім варимо їх півгодини, періодично перешкоджаючи до повного розм'якшення.

3. Після цього знімаємо суміш з вогню, чекаємо поки вона злегка охолоне і пропускаємо її через соковижималку.

Сік можна витиснути і відразу з сирих помідорів, але тоді м'якоті в соку буде менше. Не знаю чому так виходить, але це так.

Проганяти м'якоть через соковижималку можна 2-3 рази, щоб залишилося якомога менше макухи.

4. До речі, залишився макуха не обов'язково викидати, адже в ньому багато корисної клітковини. Його можна перебити блендером і використовувати в приготуванні, наприклад, аджики.

З 9 кг томатів після переробки залишилося 900 г макухи.

5. Ну а далі піде довгий, але обов'язковий процес виварювання соку. Для цього виливаємо сік назад в каструлі, ставимо їх на повільний вогонь і варим, перешкоджаючи кожні 10-15 хвилин.

Приблизно через 1,5 години з каструль вивариться приблизно половина рідини і можна буде перелити все в одну каструлю для зручності подальшої готовки.

6. Продовжуємо варити і перешкоджати вже раз на 3-5 хвилин ще близько 40-50 хвилин, поки кількість рідини не зменшиться ще приблизно в 2 рази.

7. Після цього зашкодити пасту потрібно безперервно, щоб вона не пригоріла. Так само в цей момент можна додати 2 столові ложки солі. Але я не додаю, щоб коли настане час приготування страв з томатною пастою не мучитися питанням, скільки ж солі додати.

Продовжуємо варити до тих пір, поки не почнуть спливати і лопатися великі і часті бульбашки повітря з дна каструлі. До цього моменту паста вже досягне правильної густоти і її можна буде перекладати в банки.

8. Розкладати пасту потрібно в заздалегідь стерилізовані банки, наповнюючи їх до самого верху і тут же закручувати або закочувати металевими кришками, після чого залишити остигати в перевернутому вигляді, укутавши ковдрою.

Охожі банки зберігаємо в погребі або в холодильнику.

Томатна паста на зиму: простий рецепт у домашніх умовах

Час уварювання можна значно скоротити, якщо скористатися однією хитрістю, заснованою на законах фізики. Як кажуть, стежте за руками.

Приготування:

1. Для приготування візьмемо 5 кг помідорів, ретельно їх вимиємо, видалимо плодоніжки і зріжемо зіпсовані місця.

Потім ділимо їх на дольки і перебиваємо в блендері або кухонному комбайні.

2. І ось тепер обіцяний фокус: в перебиті овочі додаємо 2 столові ложки солі і добре перемішуємо. Чекаємо 5 хвилин, щоб сіль розчинилася, а потім акуратно половником переливаємо пюре в металеве сито з дрібною сіткою.

Якщо такого сита немає, то можна використовувати марлю, складену в 3-4 рази.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND