Виготовлення вина з ранеток у домашніх умовах

Ранетки - це дрібноплідні сорти яблуні з масою стиглих плодів не більше 15 грам, поширені на Уралі, Алтаї і Далекому Сході. У просторіччі використовується ще одна назва цих дрібних яблук - «китайки». Завдяки високому вмісту сухих речовин домашнє вино з ранеток виходить насиченого фруктового смаку і красивого кольору (відтінок залежить від сорту), але вимагає суворого дотримання технології приготування. Солодощі можна регулювати на власний розсуд.

Інгредієнти:

  • ранетки - 25 кг;
  • цукор - 100-450 грам на 1 літр соку;
  • вода - 10-100 мл (не обов'язково);
  • винні дріжджі або ізюмна закваска - за інструкцією або 2-3% від обсягу соку (не обов'язково).

Пропорції цукру залежать від бажаної солодощі та фортеці напою. Цукристість ранеток рідко перевищує 10%, це означає, що для отримання сухого вина міцністю 11-12% (максимальний вміст спирту при природному бродінні) потрібно додати 100 грам цукру на 1 літр соку, якщо більше (120-450), вийде напівсухе, напівсолодке, солодке або десертне вино. Описане в рецепті дробове внесення цукру дозволяє регулювати параметри напою. Згодом готове вино можна закріпити спиртом або горілкою.


Вода знижує концентрацію сухих речовин у суслі, що робить вино з ранеток не таким смачним і ароматним як у випадку з чистим соком. Додавати воду доцільно тільки для зниження кислотності, коли яблука дуже кислі - сік щипле язик і зводить вилиці. Потрібно враховувати, що сам по собі цукор теж зменшує кислотність.

Винні дріжджі (оптимальний варіант) або заздалегідь приготовлена закваска з родзинки запустять бродіння в тому випадку, якщо на шкірці ранеток не залишилося диких дріжджів. Додавати сухі або пресовані хлібопекарські дріжджі не можна, інакше замість вина вийде яблучна брага!

Щоб не допустити зараження патогенними мікроорганізмами, перед початком приготування простерилізувати всі ємності окропом, працювати з сировиною тільки чистими, добре вимитими руками.

Рецепт вина з ранеток

1. Стиглі яблука очистити від плодоніжок і листя. Уважно оглянути плоди, видалити підгнилі, заплісняві і порчені частини м'якоті, які можуть зіпсувати смак вина. Розрізати кожну ранетку навпіл, витягти серцевину і кісточки.

Увага! Якщо немає закваски або винних дріжджів, яблука краще не мити, щоб на шкірці залишилися дикі дріжджі. Брудні плоди можна протерти чистою, сухою ганчіркою. Кісточки і серцевина дають гіркоту, тому їх потрібно обов'язково видаляти.

2. З підготовлених яблук видавити сік. Найпростіше використовувати соковижималку. У випадку з ранетками сік виходить каламутним і містить багато м'якоті, це не страшно, навіть рідке пюре підійде.


Другий варіант - подрібнити яблучні дольки на дрібній терці або м'ясорубці, потім видавити сік через пару шарів марлі або щільну тканину. Процес трудомісткий, а результат помітно гірший (більше м'якоті), ніж у випадку з соковижималкою.

3. Отриманий сік (рідке пюре) перелити в емальовану або пластикову ємність з широким горлечком. Спробувати сік на смак, при необхідності розбавити водою, щоб знизити кислотність. Внести закваску або винні дріжджі (за бажанням). Перемішати.

4. Ємність перев'язати марлею для захисту від мух і перенести в темне місце з кімнатною температурою. Залишити на 3 дні. Через 6-14 годин повинен з'явитися характерний кислуватий запах, піна на поверхні і шипіння. Це означає, що бродіння почалося.

Щоб не допустити скисання, кожні 8-10 годин з моменту переробки яблук потрібно перемішувати сусло чистою рукою або дерев'яною паличкою, опалюючи в соку мезгу - спливлу на поверхню м'якоть.

5. Профільтрувати сусло через марлю або щільну тканину, добре віджати мезгу (більше не потрібна).

6. У відфільтроване сусло додати 50 грам цукру на 1 літр. Перемішати до повного розчинення.

7. Перелити сік у бродильну ємність, заповнювати максимум на 75% обсягу, щоб залишилося місце для піни і вуглекислого газу. Закрити горлечко водяним затвором будь-якої конструкції. Можна використовувати медичну рукавичку з проколотою голкою дірочкою в одному з пальців.


8. Перенести наповнену бродильну ємність у темне приміщення з кімнатною температурою. Залишити до кінця бродіння.

9. Через 5 днів з моменту установки гідрозатвору внести другу порцію цукру (25 грам на літр соку). Для цього відкрити ємність, злити окремо по 0,5 літра сусла на кожен доданий кілограм цукру, розвести цукор у соку, отриманий сироп вилити у бродильну ємність і знову закрити водяним затвором.

10. Ще через 5 днів додати третю порцію цукру (25 грам на літр соку) за технологією, описаною в попередньому пункті рецепта.

Залежно від температури, дріжджів і початкової солодощі яблук бродіння домашнього вина з ранеток триває 30-55 днів. Потім гідрозатвор перестає булькати (рукавичка здувається), з поверхні пропадає піна, сусло стає світліше, на дні випадає пухкий осад. Це означає, що бродіння закінчилося.

Увага! Якщо бродіння триває довше 50-ти днів, потрібно злити сік з осаду через трубочку і поставити дображувати під водяним затвором при тій же температурі, інакше може з'явитися гіркота.


11. Акуратно, намагаючись не зачепити осад, злити вино в іншу ємність. Додати цукор до смаку (дасть необхідну солодкість). За бажанням закріпити напій горілкою або чистим спиртом - 2-15% від обсягу. Закріплення сприяє тривалому зберіганню, але смак напою стає жорсткішим.

12. Перелити вино з ранеток в ємності для витримки (бажано наповнювати доверху, щоб не було контакту з киснем). Герметично закрити, якщо додавався цукор, перші на 7-10 днів краще встановити водяний затвор.

13. Перенести ємності в темне, прохолодне місце з температурою 5-15 ° C. Залишити мінімум на 3-4 місяці для дозрівання вина.

У міру випадання осаду шаром 2-5 см (спочатку раз на 10-15 днів, потім рідше) фільтрувати напій переливанням через трубочку в іншу ємність.

14. Вино з ранеток вважається готовим, коли осад більше не з'являється, тоді його можна розлити в пляшки для зберігання і герметично закрити.


На відтінок впливає сорт, прозорість з'являється на витримці

За умови зберігання в холодильнику або підвалі термін придатності до 5-ти років. Фортеця - 10-12%.

Вино з ранеток завдяки властивостям останніх вдається красивим за колірною гамою і має багатий смаковий і ароматичний букет. Застосовуючи різні технології, гідний домашній алкоголь можна буде приготувати з подрібнених плодів, з соку і навіть яблучного макуха, доповнивши його водою і цукром.

Як зробити вино з ранеток?

Приготувати вино з ранеток у домашніх умовах за наявності необхідного набору компонентів не складе труднощів кожному бажаючому.

  1. Готують спочатку сировину, якою можуть бути подрібнені немиті яблука, віджатий з них сік, макуха.
  2. Доповнюють яблучну основу цукром, по потребі водою, дріжджами або родзинкою і залишають для стартового бродіння.
  3. Переливають рідку основу, попередньо процедивши її, у бродильну ємність, встановлюють гідрозатвор і залишають на кілька годин до припинення процесу бродіння.
  4. При необхідності в процесі бродіння за кілька етапів підмішують до яблучної основі цукор, якщо хочеться підвищити фортецю напою або зробити його смак солодшим.
  5. Молоде вино з ранеток розливають по пляшках і залишають у прохолодному місці мінімум на 3 місяці.

Яблучне вино в домашніх умовах - рецепт приготування

Домашнє вино з ранетки - простий рецепт, для виконання якого знадобляться стиглі, соковиті і немиті, але чисті плоди, які при необхідності просто обтирають ганчіркою, зберігаючи дикі дріжджі на поверхні. Серцевину перед подрібненням фруктів видаляють, оскільки кісточки можуть надати напою гіркоту.


  • ранетки - 10 кг;
  • цукор - 0,5 кг і 400 г на літр соку.
  1. Ранетки перебирають, очищають від насіннєвих камер і подрібнюють за допомогою м'ясорубки або блендера.
  2. Додають 0,5 кг цукру, перемішують і залишають на 3-5 днів в теплі, час від часу перемішуючи масу.
  3. Проціжують основу від мезги, віджимають.
  4. У сік втручають половину цукру, залишають для бродіння під гідрозатвором.
  5. Через 5 днів додають залишок цукру.
  6. Завершують рецепт вина з цілих ранеток, розлив напій по пляшках і прибравши в прохолодне місце на 3 місяці.

Вино з соку ранеток

Легко зробити вино з яблучного соку в домашніх умовах. Отримують фреш традиційно за допомогою соковижималки або віджавши подрібнену м'якоть за допомогою преса, марлевого відрізу. Якщо яблука спочатку кислі, знизити кислотність напою вдасться, розбавивши сік до потрібного ступеня насиченості водою.

  • сік з ранеток - 10 л;
  • цукор - 100-500 г на кожен літр соку.
  1. Віджимають з немитих ранеток сік, залишають на 3-5 днів в теплі, часто розмішуючи.
  2. Проціжують сусло, фільтрують і доповнюють третю від загального обсягу цукру.
  3. Переливають основу в бродильну ємність під гідрозатвор.
  4. З інтервалом 5 днів додають у два заходи цукор, підмішуючи його з невеликою порцією відлитого сусла.
  5. Після закінчення бродіння, зливають вино молоде з ранеток з осаду, фільтрують, розливають по пляшках і поміщають в холод на 3 місяці.

Вино з ранеток з дріжджами

Якщо яблука були брудними і їх довелося перед застосуванням помити, доцільно готувати в даному випадку вино з ранеток з винними дріжджами, які забезпечать якісне і ефективне бродіння. Для надання готовому напою оригінальної свіжості можна додати в молоде вино перед визріванням гілочку м'яти.

  • ранетки - 15 кг;
  • цукор - 8 кг;
  • вода - 8 л;
  • винні дріжджі - 150 г;
  • м'ята.
  1. З ранеток віджимають сік, змішують його з водою і цукром, доповнюють винними дріжджами.
  2. Поміщають основу під гідрозатвор в тепло до закінчення бродіння.
  3. Розливають вино з ранеток по пляшках, додають в кожну при бажанні по гілочці м'яти, поміщають у прохолодне місце на 6 місяців.

Вино з ранеток без закваски

Якщо готувати вино з ранеток з кісточками з цілих або розрізаних на частини плодів, вдасться уникнути клопоту, пов'язаних з подрібненням фруктової основи. Готовий напій вийде насиченим за смаком, злегка терпкуватим, з легкою гірчинкою. В даному випадку не застосовуються дріжджі або закваски, а бродіння забезпечується живими дикими дріжджовими культурами на поверхні немитих яблук.

  • ранетки - 7 кг;
  • цукор - 2 кг;
  • вода - 9 л.
  1. Розрізані на частини яблука заливають водою, в якій розчиняють цукор.
  2. Через 3 дні встановлюють на ємність гідрозатвор і залишають до закінчення бродіння.
  3. Приготоване вино з ранеток без дріжджів проціжують, фільтрують, розливають по пляшках, поміщають у прохолодне місце на кілька місяців.

Вино з ранеток і родзинок

Рецепт яблучного вина досить успішно можна виконати з додаванням родзинки. Подібна добавка доречна, якщо плоди довелося помити або просто при нестачі диких дріжджових культур на поверхні фруктових плодів. Сухофрукт повинен бути натуральним, якісним, нічим не обробленим і немитим.

  • ранетки - 10 кг;
  • цукор - 6 кг;
  • ізюм - 300 г;
  • вода - 6 л.
  1. Ранетки пюрують зручним способом, змішують з водою, родзинком і цукром, залишають на 3 дні, часто розмішуючи.
  2. Переливають сусло в відповідну ємність, встановлюють гідрозатвор, залишають на місяць-півтора або до закінчення бродіння.
  3. Зливають вино молоде з ранеток з осаду, розливають по пляшках, поміщають у прохолодне місце щонайменше на 3 місяці.

Вино з макухи ранетки

Якщо після приготування соку залишилася не у справ вражаюча кількість макухи, його можна результативно застосувати для приготування домашнього вина. Кількість води визначають виходячи і вологості яблучної основи. У підсумку вона повинна повністю покрити вміст і не доходити до краю ємності приблизно на 15 см.

  • ранетки - 8 кг;
  • цукор - 1 кг і 100 г на літр сусла;
  • вода.
  1. У ємність об'ємом 10 л закладають макуха, перемішавши його з цукром і заливають водою, залишивши трохи місця для бродіння.
  2. Через 3-5 днів, проціжують основу, віджимають за допомогою марлі.
  3. Додають на кожен літр сусла 100-120 г цукру, встановлюють на ємність гідрозатвор.
  4. Домашнє вино з ранеток зливають з осаду, фільтрують, розливають по пляшках і витримують 3 місяці.

Вино з ранеток і чорноплідної горобини - рецепт

Вино з чорноплідної горобини і ранеток радує не тільки оригінальною смаковою палітрою з терпкуватими вишуканими нотами, а й яскравим насиченим кольором. Більш прозорим і якісним напій вийде, якщо в процесі бродіння його періодично зливати з осаду, залишаючи тільки чисте сусло.

  • ранетки - 7,5 кг;
  • чорноплідна горобина - 1 кг;
  • цукор - 100-200 г на літр сусла;
  • вода - 0,5 л;
  • винні дріжджі - 5 г.
  1. Подрібнюють будь-яким доступним способом яблука і горобину.
  2. Додають половину порції цукру, дріжджі та воду, залишають на 3 дні, час від часу перемішуючи суміш.
  3. Проціжують сусло, відділяють мезу.
  4. Додають в основу залишок цукру, встановлюють гідрозатвор.
  5. Після закінчення бродіння розливають вино по пляшках і дають йому час на визрівання в прохолодному місці.

Вино з ранеток і груш

Зробити ароматне і незвичайне вино з ранеток своїми руками можна, додавши до яблук запашні стиглі груші, попередньо подрібнивши їх до стану кашиці. Відсутність диких дріжджів на поверхні останніх необхідно буде компенсувати додаванням родзинки або спеціальних винних дріжджових культур.

  • ранетки - 15 кг;
  • цукор - 300 г на літр сусла;
  • вода - 3 л;
  • винні дріжджі або родзинки - 5 або 200 г.
  1. Подрібнюють підготовлені груші і ранетки.
  2. Додають третину цукру, воду, родзинки, залишають на 3-4 дні.
  3. Проціжують суміш, віджимають, доповнюють половиною цукру.
  4. Переливають сусло в ємність під гідрозатвор.
  5. Через 5 днів втручають залишок цукру.
  6. Готове молоде вино зливають з осаду, розливають по пляшках, залишають у прохолодному місці мінімум на 3 місяці.

Вино з ранеток з додаванням спирту

Будь-який простий рецепт вина з ранеток можна завершити етапом закріплення напою міцним алкоголем або чистим спиртом. За допомогою добавки вдасться остаточно зупинити навіть мінімальне бродіння, продовжити термін зберігання приготованого домашнього вина, надати йому додаткові градуси і фортецю.

  • ранетки - 10 кг;
  • цукор - 250 г на літр сусла;
  • вода - 4 л;
  • спирт - 50 мл на літр вина.
  1. Ранетки подрібнюють до стану пюре або віджимають сік.
  2. Доливають воду, в якій розчиняють цукор, залишають основу на 3 дні для активації бродіння, час від часу перемішуючи.
  3. Проціжують сусло, видаляють мезу.
  4. Переливають сік у бродильну ємність під гідрозатвор.
  5. Після закінчення бродіння зливають вино з осаду, заміряють об'єм і закріплюють напій спиртом.
  6. Зберігають алкоголь у прохолодному місці.

Вино з ранеток і винограду

Приготування вина з ранеток дозволить отримати більш оригінальні та пікантні ноти напою при доповненні яблучної основи виноградом і корицею. Колірна та смакова гама в даному випадку залежатиме від вибраного виноградного сорту та від кількості використовуваної прянощі, яка може бути молотою або у вигляді паличок.

  • ранетки і виноград - по 2 кг;
  • вода - 4 л;
  • цукор - 5 стаканів;
  • кориця - 1-2 ст. ложки.
  1. Ранетки заливають водою, проварюють з додаванням кориці до м'якості.
  2. Протирають яблучну основу через сито, змішують з розчавленим виноградом і цукром, залишають на кілька днів.
  3. Процежують масу, переливають у бродильну ємність під гідрозатвор.
  4. Після закінчення бродіння переливають молоде вино в пляшки і залишають на кілька місяців для визрівання.

Вина з яблук не так поширені, як виноградні або ягідні алкогольні напої. Однак яблучне вино має свій неповторний смак і дуже сильний аромат, подобається такий напій практично всім. Рецепт домашнього вина з ранеток досить простий, а технологія його приготування не сильно відрізняється від традиційної (використовуваної у виноградному виноробстві). Є в приготуванні вина з яблук і свої нюанси, про які обов'язково повинен знати початківець винороб.

Про те, як приготувати вино з ранеток у домашніх умовах, можна дізнатися з цієї статті. Тут же наведена детальна технологія, в якій поетапно описаний кожен процес.

Особливості вина з ранеток

Ранетками називають дрібноплідні сорти яблук, маса кожного з яких не перевищує 15 грамів. Такі плоди переважно ростуть на Уралі, в північних регіонах і на Далекому Сході. Від інших яблук ранетки відрізняються високим вмістом сухих речовин у плодах, тобто, соку в них менше, ніж в інших сортах.

Вино з ранеток виходить дуже ароматним, напій має красивий відтінок і може зберігатися протягом декількох років. На свій розсуд, винороб може приготувати як сухе, так і садкове або десертне вино з ранеток - все залежить від кількості цукру в суслі.

Щоб зробити гарне домашнє вино з ранеток, потрібно знати кілька простих правил:

  • Перед приготуванням вина ранетки не миють, оскільки на шкірці яблук знаходяться винні грибки, необхідні для бродіння. Якщо, з якоїсь причини, яблука виявилися помитими, доведеться додавати в сусло винні дріжджі або робити спеціальну закваску.
  • Для виноробства використовують скляний, алюмінієвий або пластиковий посуд. Не можна готувати вино в ємності з металу, інакше він окислиться. Те ж саме можна сказати і про ложки або лопатки, якими заважають сусло - вони повинні бути дерев'яними або пластиковими.
  • Сік ранеток повинен забражувати в ємності з широким горлечком (каструле, тазу або відрі), щоб масу було зручно перемішувати, і нічого не перешкоджало підйому мезги. А ось для бродіння сік ранеток краще помістити в посудину з вузьким горлечком, так контакт вина з киснем буде мінімальним.
  • Вино на етапі бродіння має бути ізольоване від повітря, тому потрібно знайти герметичну кришку для бутилі або банки, в якій знаходиться вино з ранеток. Щоб забезпечити більшу герметичність, можна використовувати пластилін або парафін, яким обробляють місця зіткнення кришки з судиною.
  • Природна цукристість ранеток не перевищує 10%, цього достатньо тільки для сухого вина. Якщо потрібно отримати більш солодкий напій, в сусло додають цукор в пропорції від 120 до 450 грам на кожен літр яблучного соку.
  • Не можна висипати весь цукор в сусло в один прийом. Це потрібно робити частинами: спочатку всипають половину цукру, потім ще два рази по чверті порції. Такий підхід дозволить контролювати смак вина, домогтися оптимальної солодощі напою. До того ж винні дріжджі здатні переробляти тільки певний відсоток цукру. Якщо цукристість вина виявиться вищою за допустиме значення, бродіння раптово зупиниться.
  • Допускається розбавлення соку ранеток чистою водою, але роблячи це, потрібно розуміти, що природний аромат вина і його смакові якості знижуються з кожним літром води. Краще не додавати у вино воду, або робити це в разі крайньої необхідності (наприклад, коли яблука дуже кислі і поліпшити смак вина одним цукром не виходить).
  • Не можна додавати у вино хлібопекарські дріжджі (сухі або пресовані), так можна отримати тільки брагу з ранеток. Для виноробства використовують спеціальні винні дріжджі, але їх досить складно знайти в продажу. Можна замінити винні дріжджі закваскою з родзинки, яку винороби готують самостійно.
  • Яблука перед приготуванням вина ретельно перебирають, видаляють листя, гілочки, підгнилі або червиві плоди ранеток. Насіння з ранеток потрібно вирізати, оскільки вони дадуть провину гіркоту.
  • Руки, посуд і ємності для виноробства повинні бути абсолютно чистими, оскільки високий ризик занести у вино патогенні мікроорганізми, що призводять до скисання напою або появи цвілі. Тому посуд стерилізують окропом або пором, а руки обов'язково миють з милом або надягають гумові рукавички.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND