Виготовлення халви в домашніх умовах

неділя, 20 серпня 2017 р.


Якщо ви любите халву, напевно вже пробували готувати її в домашніх умовах. Повинна сказати, що рецепт цього досить простого і дуже смачного східного десерту не відрізняється складністю, а ось результат вас однозначно порадує. Ароматна, в міру солодка, розсипчато-волокниста домашня халва - це казкове ласощі.


Якщо у двох словах описати суть приготування халви вдома, все зводиться до наступного:

  • ретельне подрібнення вихідної сировини (в даному випадку насіння),
  • варіння цукрового сиропу,
  • заварювання і піднесення яєчного білка з цукровим сиропом до отримання білосніжної карамельної маси,
  • з'єднання цих двох складових.

Взагалі, на виробництві (наскільки мені відомо) халву прийнято готувати з додаванням відвару мильного кореня. Це натуральний продукт, який отримують з кореня рослини - нічого шкідливого в ньому немає. У домашніх умовах найчастіше даний інгредієнт замінюється сирим яєчним білком, який аналогічно першому дає спіткану масу.

Важливим моментом при приготуванні домашньої халви є наявність потужного блендера або кухонного комбайна. Нам потрібно буде подрібнити насіння в однорідну масу (в промислових масштабах насіння соняшнику або горіхи перетирають так, що основа ллється), тому доведеться напружити електропомічника. Тільки не перегрійте його, інакше блендер може запросто згоріти.

Сьогодні я пропоную рецепт соняшникової халви, а ви можете експериментувати, наприклад, з арахісом, кунжутом, улюбленими горіхами. Із зазначеної кількості використовуваних інгредієнтів виходить близько 800 грамів домашньої халви, яку раджу зберігати в герметичному контейнері в холодильнику не більше 1-1,5 місяців.

Хочете приготувати східне ласощі - халва, рецепт у домашніх умовах допоможе вам у цьому. Раніше цей десерт виготовляли тільки в спеціалізованих канда-патчі професіонали, навчання яких було досить довгим і виснажливим. То сьогодні це під силу навіть кулінару-початківцю.

За всю свою історію халву готували за найрізноманітнішими рецептами. Сьогодні завдяки фабричному виробництву ми можемо ласувати популярним десертом тоді, коли захочемо. Однак солодкість, приготована вручну в домашніх умовах володіє більш яскравими смаковими якостями. Обов'язково спробуйте приготувати халву, щоб переконатися в цьому.


Для приготування халви за класичним рецептом необхідні інгредієнти з високим вмістом олії, наприклад, насіння, різні горіхи та/або кунжут. До них додають цукор, мед і корінь мильнянки.

Халва з насіння

Для приготування дивовижно смачної халви знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 ст. насіння соняшнику (очищених), можна замінити волоськими горіхами;
  • 1 ст. пшеничного борошна;
  • ст. цукру;
  • 5 ст.л. води;
  • ст. рослинної олії (рафінована, без запаху).

Халва з насіння

Приготування:

  1. Починаємо приготування халви з підготовки основного інгредієнта - насіння. Їх потрібно обсмажити на сковорідці без олії протягом 5 хвилин або ж поставити в мікрохвильовку на такий же час. Далі пересинаємо насіння в чашу блендера і подрібнюємо в найдрібнішу крихту. Якщо блендера немає, можна використовувати звичайну м'ясорубку, тільки поставити дуже дрібну сітку. Якщо замість насіння використовуємо для халви горіхи, виконуємо ті самі дії. Постарайтеся укласти обсмажені горіхи в склянку блендера максимально щільно, щоб порожнього простору практично не залишилося.
  2. Коли насіння підготовлене, можна приступати до подальших дій. Беремо сковорідку з товстим дном, ставимо її на плиту і розігріваємо. Коли вона нагріється, висипаємо борошно і обсмажуємо до рівномірного золотистого кольору.
  3. У високу чашу або відповідну ємність висипаємо подрібнені горіхи, до них додаємо обсмажене борошно. Тепер все добре перемішуємо ложкою або шпателем.
  4. Беремо каструльку. У ній відправляємо олію і воду, а також висипаємо цукор. Ставимо все на вогонь. Постійне перешкоджаючи, доводимо суміш до температури кипіння. Після чого зменшуємо вогонь до середнього і варимо сироп до тих пір, поки цукор не розчинитися повністю. Знімаємо каструльку з вогню. Даємо суміші охолонути протягом чверті години.
  5. Тепер з'єднуємо сухі інгредієнти і сироп в мисці або високій чашці. Після чого ґрунтовно перемішуємо нашу халву.
  6. Щоб халва набула певної форми під час застивання нам знадобиться силіконова форма. У неї перекладаємо готову масу, після чого ретельно утрамбовуємо і прибираємо на холод в ідеалі на ніч. Можна спробувати дістати халву і поласувати нею через 4-5 годин.

Для подачі халву перекладаємо на плоску тарілку або страву. Можна прикрасити її цукровою пудрою, цілими горіхами, посипати кунжутом або насінням. Домашня смачна халва готова до дегустації.

Халва з горіхами

Халва - калорійний десерт, який багатий білками і рослинною клітковиною. Разом з тим у ньому міститься досить висока кількість жирів, але незважаючи на це воно в розумних кількостях досить корисне і смачне ласощі.

Щоб приготувати ніжну халву з горішками, яка тане в роті, знадобляться такі інгредієнти:

  • 200 м. борошна;
  • 125 мл. води (кип'яченої);
  • 125 м. цукру;
  • 400 м. насіння соняшнику;
  • 125 мл. рослинної олії (бажано використовувати рафіновану, щоб готова ласощі не мала сильного аромату);
  • Горсть горіхів до смаку.

Халва з горіхами

Приготування:

  1. Готуємо халву з насіння, яке попередньо має бути очищено. Щоб десерт мав необхідну щільну структуру обсмажуємо вихідну сировину на сковороді з антипригарним покриттям протягом декількох хвилин. Під час смаження весь час завадимо насіння, щоб вони прогрілися рівномірно і не пригоріли. Обсмажене насіння зі сковороди потрібно пересипати в відповідний посуд, щоб вони охололи.
  2. Повертаємо сковороду на вогонь. Тепер на ній оскаржуємо пшеничне борошно. Її також необхідно перешкоджати, щоб вона не пригоріла і не прилипла до сковороди. Визначити готовність можна за рівномірним золотистим кольором, який борошно набуває в процесі термічної обробки.
  3. Тепер необхідно подрібнити насіння. Для цього знадобиться блендер або кавомолка. Незалежно від того, що ви використовуєте, необхідно пересипати в чашу електроприладу обсмажене насіння і подрібнити до стану борошна.
  4. Вже подрібнене насіння перемішуємо з обсмаженим борошном. На час відставляємо в бік сухі інгредієнти і переходимо до приготування сиропу для халви.
  5. Беремо каструльку або сотійник, наливаємо в неї воду і ставимо на вогонь. Коли вода буде закипати, акуратно всипаємо цукор, перемішуємо і уварюємо так, щоб рідина встигла випаруватися, а отриманий сироп трохи загустів. Наступний етап - додавання масла в сироп. Після чого його можна зняти з вогню і дати охолонути.
  6. Тепер з'єднуємо всі інгредієнти разом. У суміш з подрібненого насіння і борошна виливаємо сироп, далі ретельно все перемішуємо. Тепер необхідно додати в майбутню халву горіхи. Їх не варто подрібнювати як насіння, можна трохи розколоти, щоб отримані шматочки були досить відчутні в халві.
  7. Готову халву необхідно викласти у відповідну форму. Вона може бути як великого розміру, так і досить скромного. Все залежить від ваших уподобань.
  8. Відправляємо ласощі в холодильник для застивання. Спробувати смак домашньої халви можна буде через 5-6 годин, коли вона охолодитися і буде готова до дегустації під час чаювання.

Халва - це не тільки джерело енергії і бадьорості, але і приголомшливий аромат і смак смаженого насіння з горіхами, який нагадує про тепле літо.

Халва без борошна

Приготувати ароматну халву без борошна можна приблизно за годину. Її смак практично ідентичний магазинній, до того ж такий десерт не липне до зубів. За допомогою цього рецепта процес приготування ласощів не займе багато часу і не потребує надзусиль. Дотримання всіх тонкощів і нюансів необхідно, щоб халва вийшла волокнистою і розсипчастою.


Для приготування десерту знадобляться такі інгредієнти:

  • 0,5 кг. очищене насіння соняшнику;
  • 0,25 кг. цукру;
  • 1 яєчний білок;
  • 70 мл. води.

Халва без борошна

Приготування:

  1. Щоб халва вийшла щільною і волокнистою, обсмажуємо очищене насіння на чавунній сковороді або на сковороді з антипригарним покриттям без олії. Цей процес не повинен бути занадто тривалим, коли насіння почнуть видавати характерний аромат і придбають золотистий відтінок, їх можна знімати зі сковороди і перекладати в глибоку ємність для подальшого приготування. Якщо перетримати насіння на вогні, готовий десерт може придбати досить неприємну гіркоту.
  2. Наступний етап - подрібнення насіння за допомогою блендера. Дуже важливо якісно подрібнити продукт, щоб у халві не траплялися цілі насіння або їхні шматочки і вона була однорідною. У результаті перемелювання виходить маса з пастоподібною консистенцією, яка дуже нагадує варену згущенку по структурі. Процес подрібнення може зайняти близько 20 хвилин, його тривалість залежить від потужності блендера.
  3. Переходимо до варіння сиропу. Для цього в сотійник насипаємо весь цукор, після чого додаємо воду і доводимо до температури 121 градус. Під час варіння не потрібно перемішувати інгредієнти, це дуже важливо. Для того, щоб результат виправдав очікування, перевіряємо сироп на готовність за допомогою склянки з водою. Капаємо трохи сиропу у воду, якщо вона не розтікається і набуває структуру жувальної карамелі - сироп готовий.
  4. Під час варіння сиропу збиваємо білок за допомогою вінчика або міксера в білу піну.
  5. У готовий сироп вливаємо білок тонкою струменею, при цьому не припиняємо збивати отриману масу. Отримана маса повинна мати білий колір і бути досить пишною і об'ємною.
  6. Готову білково-карамельну масу перемішуємо з подрібненими в блендері насінням. Робимо це повільними рухами знизу вгору.
  7. Отриману масу необхідно перекласти в прямокутну форму і залишити застигати в холодильнику мінімум на 3 години.

Охолоджений пласт халви нарізаємо на порційні шматочки і подаємо з ароматним чаєм або каву.

Все про кулінарне мистецтво...

Халва - це солодка візитна картка кухні Близького Сходу. Це ласощі знають усі без винятку. Такий десерт буває декількох видів і може готуватися на основі насіння масляних видів культур, борошна, горіхів і навіть овочів. Існує величезне розмаїття рецептів цього кушанья.

Хоч солодкість і є дуже корисною, її калорійність досить висока - приблизно 520-530 ккал залежно від сорту, тому не варто нею зловживати.

Наведені нижче рецепти з фото покроково розкажуть, як робиться домашня халва в декількох варіаціях.


Халва з соняшникового насіння

Дана страва дуже калорійно через жирів, білків і рослинної клітковини, які входять до її складу, але в невеликих кількостях дуже корисно для вашого здоров'я.

  • Пшеничне борошно - 200 г;
  • Кип'яченая вода - 125 мл;
  • Цукровий пісок - 125 г;
  • Насіння соняшнику - 400г;
  • Рафінована соняшникова олія - 125 мл (можна брати нерафіноване для більш сильного аромату насіння в готовому десерті).

Рецепт халви з насіння:

  1. Обсмажимо чищене насіння на сухій сковороді до золотистого кольору, не забуваючи постійно завадити. Пересиплемо їх у посуд і дамо охолонути;
  2. На цій же сковорідці повторимо цей процес з борошном, вона так само обсмажується до золотистості;
  3. Перемілом насіння в кавомолці і змішаємо з борошном;
  4. Потім готуємо цукровий сироп. Нальємо воду в каструльку і поставимо на полум'я, додамо цукор. Розмішаємо і уваримо до невеликого загустіння. Підбавимо масло і сиропчик в подрібнену масу;
  5. Ретельно перемішаємо, викладемо у формочки і помістимо в морозильну камеру на 5 годин;
  6. Далі знімемо формочки і наше кушання готове до чаювання.

Соняшникова халва дасть вам енергію на цілий день і неповторний смак смаженого насіння.

Індійська рецептура з моркви

Індійська халва включає оригінальні дивовижні поєднання, які робляться на основі кхої. Це - спеціально висушений сир, який називається «рикотта» з сухим молоком і маслом з різними добавками. Ми розглянемо рецепт індійської морквяної халви, у складі якої мускатний горіх і подвійний кардамон.

  • Волоські горіхи - 9 штук;
  • Кардамон у зернах - 10 штук;
  • Кхоя - 90 г;
  • Морквина - півкіло;
  • Цукор - 400 г;
  • Кардамон - 10 г;
  • Мелений мускатний горіх - тріска (в якості заміни - 4 маленьких ложки кориці).
  1. Рецепт халви вдома починається з очищення моркви. Далі натираємо її на дрібній терці. Але терочка не повинна бути дуже дрібною, щоб морква не перетворилася на пюре;
  2. Протушуємо овоч на сухій сковорідці, щоб пішла зайва волога;
  3. Додаємо цукровий пісок до підсушеної морквини;
  4. Очищаємо зерна кардамона;
  5. Додаємо всі спеції (кардамон в порошку і в зернятках, мускатний мелений горіх) в солодку морквяну суміш, все ретельно вимішуємо;
  6. Після повного розчинення цукру підбавляємо кхою, приготовлену самостійно;
  7. На маленькому полум'ї вимішуємо індійське ласощі до однорідного стану, розкладаємо за порційними формочками;

Як прикрасу використовуємо половинки волоських горіхів. Подаємо до столу з молоком або з чаєм.


Турецький варіант з волоськими горіхами і борошном

Рецепт халви з борошна дуже популярний в Туреччині. В його основі - пшеничне борошно, обсмажене в олії. У підсумку виходить жирне і калорійне яство, яким не слід часто зловживати. Бажано їсти його вранці, і воно дасть вам сил і бадьорості на весь день.

  • Цукор - 100 г;
  • Волоські горіхи - 5-7 штук;
  • Молоко і вода - по 1/4 склянки;
  • Пшеничне борошно - 0,5 склянки;
  • Вершкове масло - 60-65 г.
  1. Спочатку потрібно приготувати солодкий молочний сироп. Змішуємо в глибокій ємності молоко і воду, додаємо цукровий пісок. Посуд ставимо на сильне полум'я і доводимо вміст до кипіння, перемішуємо. Потім зменшуємо вогонь, і сироп проварюємо ще 5-6 хвилин. Ємність прибираємо з плити;
  2. Нам потрібна товстодонна сковорідка, яка ставиться на повільне полум'я. Додаємо в неї вершкове масло і розтоплюємо;
  3. Подрібнені очищені волоські горіхи та пшеничне борошно додаємо до сковорідки;
  4. Муку обсмажуємо до рум'яного приємного кольору. Спочатку все буде як один великий кім, який розпадеться на дрібні комья. Зрештою борошно стане як дрібна жирна крихта;
  5. Прибираємо сковороду з полум'я і підбавляємо в неї невеликими партіями молочний сироп. Перемішуємо масу до однорідності;
  6. За допомогою столової ложки формуємо наш продукт у тістечка і прикрашаємо горішками.

Турецька халва подається як теплою, так і холодною.

Узбецька рецептура з фісташками

Самаркандська халва є досить відомим різновидом цього ласощів. Ця інструкція допоможе приготувати незвичайне і смачне яство, яке обов'язково сподобається вашим домочадцям.

  • Склянка води;
  • Півсклянки цукру;
  • Чищені фісташки - 1,5 стаканчика;
  • Ванілін - половинка чайної ложечки;
  • Молоко і масло топлене (або вершкове) - по 2 столові ложки;

Фісташкова узбецька халва робиться наступним чином:

  1. Фісташки поміщаємо в широкий посуд, заливаємо окропом і витримуємо півгодини. Потім переміщаємо на сито або дуршлаг, щоб позбутися надлишків води;
  2. Далі закладаємо фісташечки в кухонний комбайн або міксер, заливаємо молоком і подрібнюємо все до консистенції пасти;
  3. Засинаємо сюди ж цукровий пісок і ще раз перемішуємо;
  4. Ставимо на повільний вогонь глибоку сковорідку з антипригарним покриттям і розтоплюємо на ній маслиці, викладаємо фісташкову суміш і смажимо 15 хвилин, поки паста не загустіє. Не забуваємо регулярно перемішувати;
  5. Готову страву викладаємо на промазаний маслом піднос або противень, розрівнюємо зверху і з боків, даємо охолонути.

Затверділу ласощі ріжемо на невеликі порційні квадратики, перекладаємо в красивий посуд і виставляємо на стіл.


Халва з манки

Така солодкість особливо сподобається маленьким діткам, які не люблять кашу з манної крупи. Десерт є не тільки смачним, а й дуже корисним.

Перш ніж розглянути рецепт халви з манки, зверніть увагу на вибір самої крупи. Найкраще підійде продукція грубого помолу. Позначенням цього є маркування у вигляді букви «Т» на упаковці.

  • Вода - 3 келихи;
  • Олія оливкова - півсклянки;
  • Цукор неочищений - 2 склянки;
  • Крупа манна - стаканчик;
  • Розмельчений солодкий мигдаль - чверть стаканчика;
  • Горіх грецький (ядра) - 1/8 стаканчика;
  • Мелена кориця - 1/8 чайної ложечки.

Готування в домашніх умовах:

  1. Манку і мелені мигдальні горішки засипаємо в сухий сотійник, ставимо на газ і трохи обсмажуємо до придбання крупою легкого коричневого відтінку;
  2. Об'єднуємо оливкову маслицю і неочищений цукор і додаємо в сотійник. Встановлюємо невелике полум'я, постійно перемішуємо масу, поки вона не стане густою;
  3. Перекладаємо солодку суміш в красивий посуд (можна в форму для випічки) і поміщаємо в холодильник мінімум на пару годин для застивання;
  4. Застигле яство перекладаємо на велику тарілку і посипаємо зверху сумішшю перемолотих в крихту волоських горішків і кориці.

Гарну ласощу подаємо до столу, ріжемо на порційні шматочки і насолоджуємося його ніжним смаком.

Тахінна халва з кунжуту і борошна

Вона робиться з насіння кунжуту і є дуже корисною. Рецептуру можна доповнити какао або кокосовою стружкою, а для начинки використовувати шматочки горіхів або фруктів.

  • Кунжут і борошно пшеничне вищого ґатунку - по склянці;
  • Молоко - 70 мл;
  • Цукровий пісок - 120 г (можна замінити медом);
  • Цукор ванільний - чайна ложка (за бажанням);
  • Олія - 3 столові ложки.

Кунжутна халва готується так:

  1. Кунжутне насіння висипаємо на сковороду і підсушуємо, до придбання ними золотистого кольору, постійно завадячи;
  2. Перекладаємо обсмажені зерна в чашу блендера;
  3. На ту ж сковорідку засипаємо борошно і так само обсмажуємо до легкого жовтого кольору. Не забуваємо перешкоджати, щоб не пригоріла;
  4. Молоко виливаємо в каструльку, сюди ж насипаємо цукор, перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо рівень полум'я і варім вміст каструльки пару хвилин при постійному перемішуванні, потім знімаємо з газу;
  5. Об'єднуємо перемолотий кунжут і обсмажене борошно, підливаємо рослинне маслице і теплий молочний сироп;
  6. Перемішуємо компоненти до однорідної консистенції і перекладаємо масу в будь-який зручний посуд з харчовим папером на дні;
  7. Руками спресовуємо халву, надаючи е

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND