неділя, 20 серпня 2017 р.
- Халва з насіння
- Для приготування дивовижно смачної халви знадобляться такі інгредієнти:
- Приготування:
- Халва з горіхами
- Щоб приготувати ніжну халву з горішками, яка тане в роті, знадобляться такі інгредієнти:
- Приготування:
- Халва без борошна
- Для приготування десерту знадобляться такі інгредієнти:
- Приготування:
- Все про кулінарне мистецтво...
- Халва з соняшникового насіння
- Індійська рецептура з моркви
- Турецький варіант з волоськими горіхами і борошном
- Узбецька рецептура з фісташками
- Халва з манки
- Тахінна халва з кунжуту і борошна
Якщо ви любите халву, напевно вже пробували готувати її в домашніх умовах. Повинна сказати, що рецепт цього досить простого і дуже смачного східного десерту не відрізняється складністю, а ось результат вас однозначно порадує. Ароматна, в міру солодка, розсипчато-волокниста домашня халва - це казкове ласощі.
Якщо у двох словах описати суть приготування халви вдома, все зводиться до наступного:
- ретельне подрібнення вихідної сировини (в даному випадку насіння),
- варіння цукрового сиропу,
- заварювання і піднесення яєчного білка з цукровим сиропом до отримання білосніжної карамельної маси,
- з'єднання цих двох складових.
Взагалі, на виробництві (наскільки мені відомо) халву прийнято готувати з додаванням відвару мильного кореня. Це натуральний продукт, який отримують з кореня рослини - нічого шкідливого в ньому немає. У домашніх умовах найчастіше даний інгредієнт замінюється сирим яєчним білком, який аналогічно першому дає спіткану масу.
Важливим моментом при приготуванні домашньої халви є наявність потужного блендера або кухонного комбайна. Нам потрібно буде подрібнити насіння в однорідну масу (в промислових масштабах насіння соняшнику або горіхи перетирають так, що основа ллється), тому доведеться напружити електропомічника. Тільки не перегрійте його, інакше блендер може запросто згоріти.
Сьогодні я пропоную рецепт соняшникової халви, а ви можете експериментувати, наприклад, з арахісом, кунжутом, улюбленими горіхами. Із зазначеної кількості використовуваних інгредієнтів виходить близько 800 грамів домашньої халви, яку раджу зберігати в герметичному контейнері в холодильнику не більше 1-1,5 місяців.
Хочете приготувати східне ласощі - халва, рецепт у домашніх умовах допоможе вам у цьому. Раніше цей десерт виготовляли тільки в спеціалізованих канда-патчі професіонали, навчання яких було досить довгим і виснажливим. То сьогодні це під силу навіть кулінару-початківцю.
За всю свою історію халву готували за найрізноманітнішими рецептами. Сьогодні завдяки фабричному виробництву ми можемо ласувати популярним десертом тоді, коли захочемо. Однак солодкість, приготована вручну в домашніх умовах володіє більш яскравими смаковими якостями. Обов'язково спробуйте приготувати халву, щоб переконатися в цьому.
Для приготування халви за класичним рецептом необхідні інгредієнти з високим вмістом олії, наприклад, насіння, різні горіхи та/або кунжут. До них додають цукор, мед і корінь мильнянки.
Халва з насіння
Для приготування дивовижно смачної халви знадобляться такі інгредієнти:
- 1 ст. насіння соняшнику (очищених), можна замінити волоськими горіхами;
- 1 ст. пшеничного борошна;
- ст. цукру;
- 5 ст.л. води;
- ст. рослинної олії (рафінована, без запаху).
Халва з насіння
Приготування:
- Починаємо приготування халви з підготовки основного інгредієнта - насіння. Їх потрібно обсмажити на сковорідці без олії протягом 5 хвилин або ж поставити в мікрохвильовку на такий же час. Далі пересинаємо насіння в чашу блендера і подрібнюємо в найдрібнішу крихту. Якщо блендера немає, можна використовувати звичайну м'ясорубку, тільки поставити дуже дрібну сітку. Якщо замість насіння використовуємо для халви горіхи, виконуємо ті самі дії. Постарайтеся укласти обсмажені горіхи в склянку блендера максимально щільно, щоб порожнього простору практично не залишилося.
- Коли насіння підготовлене, можна приступати до подальших дій. Беремо сковорідку з товстим дном, ставимо її на плиту і розігріваємо. Коли вона нагріється, висипаємо борошно і обсмажуємо до рівномірного золотистого кольору.
- У високу чашу або відповідну ємність висипаємо подрібнені горіхи, до них додаємо обсмажене борошно. Тепер все добре перемішуємо ложкою або шпателем.
- Беремо каструльку. У ній відправляємо олію і воду, а також висипаємо цукор. Ставимо все на вогонь. Постійне перешкоджаючи, доводимо суміш до температури кипіння. Після чого зменшуємо вогонь до середнього і варимо сироп до тих пір, поки цукор не розчинитися повністю. Знімаємо каструльку з вогню. Даємо суміші охолонути протягом чверті години.
- Тепер з'єднуємо сухі інгредієнти і сироп в мисці або високій чашці. Після чого ґрунтовно перемішуємо нашу халву.
- Щоб халва набула певної форми під час застивання нам знадобиться силіконова форма. У неї перекладаємо готову масу, після чого ретельно утрамбовуємо і прибираємо на холод в ідеалі на ніч. Можна спробувати дістати халву і поласувати нею через 4-5 годин.
Для подачі халву перекладаємо на плоску тарілку або страву. Можна прикрасити її цукровою пудрою, цілими горіхами, посипати кунжутом або насінням. Домашня смачна халва готова до дегустації.
Халва з горіхами
Халва - калорійний десерт, який багатий білками і рослинною клітковиною. Разом з тим у ньому міститься досить висока кількість жирів, але незважаючи на це воно в розумних кількостях досить корисне і смачне ласощі.
Щоб приготувати ніжну халву з горішками, яка тане в роті, знадобляться такі інгредієнти:
- 200 м. борошна;
- 125 мл. води (кип'яченої);
- 125 м. цукру;
- 400 м. насіння соняшнику;
- 125 мл. рослинної олії (бажано використовувати рафіновану, щоб готова ласощі не мала сильного аромату);
- Горсть горіхів до смаку.
Халва з горіхами
Приготування:
- Готуємо халву з насіння, яке попередньо має бути очищено. Щоб десерт мав необхідну щільну структуру обсмажуємо вихідну сировину на сковороді з антипригарним покриттям протягом декількох хвилин. Під час смаження весь час завадимо насіння, щоб вони прогрілися рівномірно і не пригоріли. Обсмажене насіння зі сковороди потрібно пересипати в відповідний посуд, щоб вони охололи.
- Повертаємо сковороду на вогонь. Тепер на ній оскаржуємо пшеничне борошно. Її також необхідно перешкоджати, щоб вона не пригоріла і не прилипла до сковороди. Визначити готовність можна за рівномірним золотистим кольором, який борошно набуває в процесі термічної обробки.
- Тепер необхідно подрібнити насіння. Для цього знадобиться блендер або кавомолка. Незалежно від того, що ви використовуєте, необхідно пересипати в чашу електроприладу обсмажене насіння і подрібнити до стану борошна.
- Вже подрібнене насіння перемішуємо з обсмаженим борошном. На час відставляємо в бік сухі інгредієнти і переходимо до приготування сиропу для халви.
- Беремо каструльку або сотійник, наливаємо в неї воду і ставимо на вогонь. Коли вода буде закипати, акуратно всипаємо цукор, перемішуємо і уварюємо так, щоб рідина встигла випаруватися, а отриманий сироп трохи загустів. Наступний етап - додавання масла в сироп. Після чого його можна зняти з вогню і дати охолонути.
- Тепер з'єднуємо всі інгредієнти разом. У суміш з подрібненого насіння і борошна виливаємо сироп, далі ретельно все перемішуємо. Тепер необхідно додати в майбутню халву горіхи. Їх не варто подрібнювати як насіння, можна трохи розколоти, щоб отримані шматочки були досить відчутні в халві.
- Готову халву необхідно викласти у відповідну форму. Вона може бути як великого розміру, так і досить скромного. Все залежить від ваших уподобань.
- Відправляємо ласощі в холодильник для застивання. Спробувати смак домашньої халви можна буде через 5-6 годин, коли вона охолодитися і буде готова до дегустації під час чаювання.
Халва - це не тільки джерело енергії і бадьорості, але і приголомшливий аромат і смак смаженого насіння з горіхами, який нагадує про тепле літо.
Халва без борошна
Приготувати ароматну халву без борошна можна приблизно за годину. Її смак практично ідентичний магазинній, до того ж такий десерт не липне до зубів. За допомогою цього рецепта процес приготування ласощів не займе багато часу і не потребує надзусиль. Дотримання всіх тонкощів і нюансів необхідно, щоб халва вийшла волокнистою і розсипчастою.
Для приготування десерту знадобляться такі інгредієнти:
- 0,5 кг. очищене насіння соняшнику;
- 0,25 кг. цукру;
- 1 яєчний білок;
- 70 мл. води.
Халва без борошна
Приготування:
- Щоб халва вийшла щільною і волокнистою, обсмажуємо очищене насіння на чавунній сковороді або на сковороді з антипригарним покриттям без олії. Цей процес не повинен бути занадто тривалим, коли насіння почнуть видавати характерний аромат і придбають золотистий відтінок, їх можна знімати зі сковороди і перекладати в глибоку ємність для подальшого приготування. Якщо перетримати насіння на вогні, готовий десерт може придбати досить неприємну гіркоту.
- Наступний етап - подрібнення насіння за допомогою блендера. Дуже важливо якісно подрібнити продукт, щоб у халві не траплялися цілі насіння або їхні шматочки і вона була однорідною. У результаті перемелювання виходить маса з пастоподібною консистенцією, яка дуже нагадує варену згущенку по структурі. Процес подрібнення може зайняти близько 20 хвилин, його тривалість залежить від потужності блендера.
- Переходимо до варіння сиропу. Для цього в сотійник насипаємо весь цукор, після чого додаємо воду і доводимо до температури 121 градус. Під час варіння не потрібно перемішувати інгредієнти, це дуже важливо. Для того, щоб результат виправдав очікування, перевіряємо сироп на готовність за допомогою склянки з водою. Капаємо трохи сиропу у воду, якщо вона не розтікається і набуває структуру жувальної карамелі - сироп готовий.
- Під час варіння сиропу збиваємо білок за допомогою вінчика або міксера в білу піну.
- У готовий сироп вливаємо білок тонкою струменею, при цьому не припиняємо збивати отриману масу. Отримана маса повинна мати білий колір і бути досить пишною і об'ємною.
- Готову білково-карамельну масу перемішуємо з подрібненими в блендері насінням. Робимо це повільними рухами знизу вгору.
- Отриману масу необхідно перекласти в прямокутну форму і залишити застигати в холодильнику мінімум на 3 години.
Охолоджений пласт халви нарізаємо на порційні шматочки і подаємо з ароматним чаєм або каву.
Все про кулінарне мистецтво...
Халва - це солодка візитна картка кухні Близького Сходу. Це ласощі знають усі без винятку. Такий десерт буває декількох видів і може готуватися на основі насіння масляних видів культур, борошна, горіхів і навіть овочів. Існує величезне розмаїття рецептів цього кушанья.
Хоч солодкість і є дуже корисною, її калорійність досить висока - приблизно 520-530 ккал залежно від сорту, тому не варто нею зловживати.
Наведені нижче рецепти з фото покроково розкажуть, як робиться домашня халва в декількох варіаціях.
Халва з соняшникового насіння
Дана страва дуже калорійно через жирів, білків і рослинної клітковини, які входять до її складу, але в невеликих кількостях дуже корисно для вашого здоров'я.
- Пшеничне борошно - 200 г;
- Кип'яченая вода - 125 мл;
- Цукровий пісок - 125 г;
- Насіння соняшнику - 400г;
- Рафінована соняшникова олія - 125 мл (можна брати нерафіноване для більш сильного аромату насіння в готовому десерті).
Рецепт халви з насіння:
- Обсмажимо чищене насіння на сухій сковороді до золотистого кольору, не забуваючи постійно завадити. Пересиплемо їх у посуд і дамо охолонути;
- На цій же сковорідці повторимо цей процес з борошном, вона так само обсмажується до золотистості;
- Перемілом насіння в кавомолці і змішаємо з борошном;
- Потім готуємо цукровий сироп. Нальємо воду в каструльку і поставимо на полум'я, додамо цукор. Розмішаємо і уваримо до невеликого загустіння. Підбавимо масло і сиропчик в подрібнену масу;
- Ретельно перемішаємо, викладемо у формочки і помістимо в морозильну камеру на 5 годин;
- Далі знімемо формочки і наше кушання готове до чаювання.
Соняшникова халва дасть вам енергію на цілий день і неповторний смак смаженого насіння.
Індійська рецептура з моркви
Індійська халва включає оригінальні дивовижні поєднання, які робляться на основі кхої. Це - спеціально висушений сир, який називається «рикотта» з сухим молоком і маслом з різними добавками. Ми розглянемо рецепт індійської морквяної халви, у складі якої мускатний горіх і подвійний кардамон.
- Волоські горіхи - 9 штук;
- Кардамон у зернах - 10 штук;
- Кхоя - 90 г;
- Морквина - півкіло;
- Цукор - 400 г;
- Кардамон - 10 г;
- Мелений мускатний горіх - тріска (в якості заміни - 4 маленьких ложки кориці).
- Рецепт халви вдома починається з очищення моркви. Далі натираємо її на дрібній терці. Але терочка не повинна бути дуже дрібною, щоб морква не перетворилася на пюре;
- Протушуємо овоч на сухій сковорідці, щоб пішла зайва волога;
- Додаємо цукровий пісок до підсушеної морквини;
- Очищаємо зерна кардамона;
- Додаємо всі спеції (кардамон в порошку і в зернятках, мускатний мелений горіх) в солодку морквяну суміш, все ретельно вимішуємо;
- Після повного розчинення цукру підбавляємо кхою, приготовлену самостійно;
- На маленькому полум'ї вимішуємо індійське ласощі до однорідного стану, розкладаємо за порційними формочками;
Як прикрасу використовуємо половинки волоських горіхів. Подаємо до столу з молоком або з чаєм.
Турецький варіант з волоськими горіхами і борошном
Рецепт халви з борошна дуже популярний в Туреччині. В його основі - пшеничне борошно, обсмажене в олії. У підсумку виходить жирне і калорійне яство, яким не слід часто зловживати. Бажано їсти його вранці, і воно дасть вам сил і бадьорості на весь день.
- Цукор - 100 г;
- Волоські горіхи - 5-7 штук;
- Молоко і вода - по 1/4 склянки;
- Пшеничне борошно - 0,5 склянки;
- Вершкове масло - 60-65 г.
- Спочатку потрібно приготувати солодкий молочний сироп. Змішуємо в глибокій ємності молоко і воду, додаємо цукровий пісок. Посуд ставимо на сильне полум'я і доводимо вміст до кипіння, перемішуємо. Потім зменшуємо вогонь, і сироп проварюємо ще 5-6 хвилин. Ємність прибираємо з плити;
- Нам потрібна товстодонна сковорідка, яка ставиться на повільне полум'я. Додаємо в неї вершкове масло і розтоплюємо;
- Подрібнені очищені волоські горіхи та пшеничне борошно додаємо до сковорідки;
- Муку обсмажуємо до рум'яного приємного кольору. Спочатку все буде як один великий кім, який розпадеться на дрібні комья. Зрештою борошно стане як дрібна жирна крихта;
- Прибираємо сковороду з полум'я і підбавляємо в неї невеликими партіями молочний сироп. Перемішуємо масу до однорідності;
- За допомогою столової ложки формуємо наш продукт у тістечка і прикрашаємо горішками.
Турецька халва подається як теплою, так і холодною.
Узбецька рецептура з фісташками
Самаркандська халва є досить відомим різновидом цього ласощів. Ця інструкція допоможе приготувати незвичайне і смачне яство, яке обов'язково сподобається вашим домочадцям.
- Склянка води;
- Півсклянки цукру;
- Чищені фісташки - 1,5 стаканчика;
- Ванілін - половинка чайної ложечки;
- Молоко і масло топлене (або вершкове) - по 2 столові ложки;
Фісташкова узбецька халва робиться наступним чином:
- Фісташки поміщаємо в широкий посуд, заливаємо окропом і витримуємо півгодини. Потім переміщаємо на сито або дуршлаг, щоб позбутися надлишків води;
- Далі закладаємо фісташечки в кухонний комбайн або міксер, заливаємо молоком і подрібнюємо все до консистенції пасти;
- Засинаємо сюди ж цукровий пісок і ще раз перемішуємо;
- Ставимо на повільний вогонь глибоку сковорідку з антипригарним покриттям і розтоплюємо на ній маслиці, викладаємо фісташкову суміш і смажимо 15 хвилин, поки паста не загустіє. Не забуваємо регулярно перемішувати;
- Готову страву викладаємо на промазаний маслом піднос або противень, розрівнюємо зверху і з боків, даємо охолонути.
Затверділу ласощі ріжемо на невеликі порційні квадратики, перекладаємо в красивий посуд і виставляємо на стіл.
Халва з манки
Така солодкість особливо сподобається маленьким діткам, які не люблять кашу з манної крупи. Десерт є не тільки смачним, а й дуже корисним.
Перш ніж розглянути рецепт халви з манки, зверніть увагу на вибір самої крупи. Найкраще підійде продукція грубого помолу. Позначенням цього є маркування у вигляді букви «Т» на упаковці.
- Вода - 3 келихи;
- Олія оливкова - півсклянки;
- Цукор неочищений - 2 склянки;
- Крупа манна - стаканчик;
- Розмельчений солодкий мигдаль - чверть стаканчика;
- Горіх грецький (ядра) - 1/8 стаканчика;
- Мелена кориця - 1/8 чайної ложечки.
Готування в домашніх умовах:
- Манку і мелені мигдальні горішки засипаємо в сухий сотійник, ставимо на газ і трохи обсмажуємо до придбання крупою легкого коричневого відтінку;
- Об'єднуємо оливкову маслицю і неочищений цукор і додаємо в сотійник. Встановлюємо невелике полум'я, постійно перемішуємо масу, поки вона не стане густою;
- Перекладаємо солодку суміш в красивий посуд (можна в форму для випічки) і поміщаємо в холодильник мінімум на пару годин для застивання;
- Застигле яство перекладаємо на велику тарілку і посипаємо зверху сумішшю перемолотих в крихту волоських горішків і кориці.
Гарну ласощу подаємо до столу, ріжемо на порційні шматочки і насолоджуємося його ніжним смаком.
Тахінна халва з кунжуту і борошна
Вона робиться з насіння кунжуту і є дуже корисною. Рецептуру можна доповнити какао або кокосовою стружкою, а для начинки використовувати шматочки горіхів або фруктів.
- Кунжут і борошно пшеничне вищого ґатунку - по склянці;
- Молоко - 70 мл;
- Цукровий пісок - 120 г (можна замінити медом);
- Цукор ванільний - чайна ложка (за бажанням);
- Олія - 3 столові ложки.
Кунжутна халва готується так:
- Кунжутне насіння висипаємо на сковороду і підсушуємо, до придбання ними золотистого кольору, постійно завадячи;
- Перекладаємо обсмажені зерна в чашу блендера;
- На ту ж сковорідку засипаємо борошно і так само обсмажуємо до легкого жовтого кольору. Не забуваємо перешкоджати, щоб не пригоріла;
- Молоко виливаємо в каструльку, сюди ж насипаємо цукор, перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо рівень полум'я і варім вміст каструльки пару хвилин при постійному перемішуванні, потім знімаємо з газу;
- Об'єднуємо перемолотий кунжут і обсмажене борошно, підливаємо рослинне маслице і теплий молочний сироп;
- Перемішуємо компоненти до однорідної консистенції і перекладаємо масу в будь-який зручний посуд з харчовим папером на дні;
- Руками спресовуємо халву, надаючи е