Печені овочі заготівля на зиму

Консервування на зиму печених овочів - це створення закуски або гарніру. Нескладна, по суті, процедура, що допомагає приготувати овочі так, щоб вони успішно поєднувалися з м'ясними та іншими стравами. Ви можете вибрати: баклажани, цибуля, солодкі перці. Не забороняється додавати в заготовку й інші інгредієнти, які прикрасять страву, урізноманітнюють її смакові характеристики.


Специфіка заготівлі печених овочів на зиму

Як правило, овочі готують за певним рецептом, але слідувати йому чітко не обов'язково. Господиням не забороняється експериментувати, додавати в закуску різні інгредієнти, які змінять її смак, додадуть страві родзинку.


Вибір та підготовка інгредієнтів

Перш ніж приступити до створення заготовки, огляньте овочі, вивчіть їх на предмет наявності гнили, цвілі, значних пошкоджень.

Шкірка не повинна бути пошкоджена, ніяких плям на поверхні, вкраплень. Всі ці фактори можуть вплинути на якість заготівлі, скоротити терміни її зберігання.

Стерилізація ємності

Банки також доведеться підготувати до створення закусок, з ними проробляють наступне:

  1. Ретельно миють під проточною водою, використовуючи соду.
  2. Сушат, поставивши догори дном на рушник.
  3. Стерилізують над пором протягом 5-10 хвилин.

Доведеться оглянути ємності на предмет наявності тріщин, сколів, інших пошкоджень, такі банки не підійдуть для створення заготовок на зиму.

Варіанти та рецепти зимових заготовок

Кращі рецепти, перевірені часом і господарками, допоможуть навіть новачкові створити смачну страву, не докладаючи особливих зусиль.

Класичний варіант у духовці

Готувати будемо з наступних інгредієнтів:

  • чистимо і нарізаємо кільцями кабачки, якщо це цукині, то прибирати шкірку не обов'язково, укладаємо кабачки на противінь;
  • чистимо червоні болгарські перці, видаляємо насіння і білу м'якоть, нарізаємо тонкими смужками, відправляємо до кабачок;
  • помідори і червоний, пекучий перець ріжемо напівкільцями і відправляємо до інших інгредієнтів;
  • чистимо цибулю, нарізаємо її кільцями, можна порізати прямокутниками корінь селера;
  • додаємо масло оливи, все ретельно перемішуємо руками;
  • відправляємо салат у духову шафу, розігріту до температури в 180 градусів;
  • готуємо не довше півгодини, періодично струсимо противагу, щоб овочі не пригоріли;
  • розкладаємо салат по банках, залишивши трохи місця зверху, нагріваємо воду до 90 градусів, укладаємо на дно каструлі рушник з льону;
  • стерилізуємо банки протягом 35 хвилин, потім зберігаємо їх у прохолодному місці;
  • як приправ використовуємо велику сіль, цукор, ними салат посипаємо до того, як відправити в духову шафу.

Цілі овочі

Нескладний рецепт, який допоможе створити смачну закуску:


  1. Запікаємо в духовці до готовності баклажани, помідори і солодкий болгарський перець.
  2. Ступінь готовності перевіряємо виделкою, просто натискаємо на овочі.
  3. Знімаємо з них шкірку, шкурку і розкладаємо по банках.
  4. На томатах робимо надріз хрест-накрест, щоб було зручніше зняти шкірку.
  5. Засинаємо продукти великою сіллю, прикриваємо банки кришками, відправляємо на стерилізацію.
  6. Стерилізувати заготовки доведеться не менше години.

Консервування шматочками

Що робити, опис процесу:

  • нарізаємо баклажани, томати і перець болгарський шматочками (кільця, півкільця);
  • спочатку ошпарюємо їх і знімаємо шкірку, поки овочі ще цілі;
  • відправляємо в духову шафу на 40 хвилин, при температурі в 200 градусів;
  • розкладаємо інгредієнти по банках і засипаємо їх сіллю, заливаємо 9% оцтом;
  • стерилізуємо в каструлі з водою протягом 70 хвилин.

Запікання на багатті

Цей рецепт складніший, буде потрібно:

  1. По черзі запекти на решітці овочі, починають з баклажанів або кабачків, потім запікають перці, останніми - томати.
  2. Чистимо овочі від плодоніжок і шкірки, знімаючи її, укладаємо в стерилізовані ємності шарами, перший шар - баклажани, останній - помідори.
  3. Засинаємо все сіллю, додаємо суміш з масла, оцту і спецій, ароматних трав.
  4. Стерилізуємо в каструлі не менше години, закриваємо кришками.

Рецепт вірменською

Якщо хочете закрити такий салат, то дотримуйтеся наступної рецептури:

  • нагріваємо духову шафу до 200 градусів, укладаємо в один противень баклажани, цибулю, в інший - томати і перці;
  • у кожен противник виливаємо по половині склянки води;
  • запікаємо в духовій шафі, овочі будуть готові в різний час, перці і помідори - через 20 хвилин, а цибуля і баклажани - через 40;
  • очищаємо від шкірки і ріжемо шматочками всі запечені інгредієнти;
  • поки овочі будуть остигати, варто приготувати заправку;
  • змішуємо в ємності масло оливи, сік лимона, перець запашний і гострий, мелений, додаємо сіль;
  • шинкуємо зелень, обов'язково кріп, петрушку і кінзу, відправляємо її до салату;
  • заливаємо все заправкою, попередньо збивши її до однорідності;
  • все акуратно перемішуємо, розкладаємо по стерильних ємностях;
  • зберігаємо продукт у холодильнику не довше 3 тижнів.

Печені овочі на зиму чудово зберігають свої ароматні та смакові якості при консервуванні в банках. Така страва може стати відмінною добавкою як до гарніру, так і до м'яса. Овочеве асорті можна сміливо подавати до святкового столу, щоб порадувати близьких і гостей смачною домашньою їжею.

Вибір і підготовка овочів

Найчастіше для домашнього консервування використовують помідори, болгарський перець і баклажани. З цих овочів можна готувати безліч вишуканих страв, які обов'язково сподобаються навіть самим завзятим гурманам.

Насамперед слід провести стерилізацію банок і кип'ятіння кришок. У цей час можна зайнятися підготовкою овочів. Їх необхідно перебрати і видалити зіпсовані плоди, так як навіть мінімальні пошкодження можуть зіпсувати всю заготовку на зиму. Потім овочі необхідно ретельно вимити прохолодною водою.

Рецепти

Існує величезна кількість рецептів консервування заготовок на зиму. Великою популярністю користується заготовки на зиму по-вірменськи. Така страва виходить корисною і смачною, адже її готують зі соковитих плодів, які містять велику кількість вітамінів. Головними інгредієнтами страви по-вірменськи є баклажани і болгарський перець.


Для приготування печених овочів у розрахунку на один літр знадобляться такі компоненти:

  • баклажани;
  • помідори;
  • солодкий перець;
  • гілочки зелені;
  • 2-3 зубочка часнику;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 столова ложка 9% оцту.

У баклажанів потрібно видалити плодоніжку і проколоти кожен плід ножем, щоб вони не тріскалися в процесі запікання. В результаті цього овочі повинні вийти досить м'якими. Помідори та перці запікаються швидше, ніж баклажани. Вони повинні максимально розм'якшитися в духовій шафі, але при цьому не втратити свою форму.

Температура в духовці повинна бути в середньому 200 градусів Цельсія. Час запікання овочів становить півгодини, але залежно від розмірів овочів він може бути трохи більшим або меншим. Потім їх потрібно охолодити і очистити від шкірки, а вже після цього можна приступати до процесу консервування.

У чисті банки необхідно укласти шарами печені овочі. На саме дно розміщуються баклажани, зверху яких кладуть 2-3 зубчики часнику та гілочку зелені.

Наступним шаром йдуть печені перці та помідори. Для запікання зазвичай використовують м'ясисті плоди, щоб вони не стали водянистими. Помідори чудово доповнять овочеве асорті і зроблять його більш насиченим. Традиційним кроком консервування є сіль і оцет - їх потрібно покласти в самому кінці, коли всі овочі вже покладені в банки.

Ємності з заготовками закриваються кришками і стерилізуються. Для цього на дно великої каструлі потрібно покласти рушник, розмістити банки і залити їх водою. Печені овочі на зиму потрібно стерилізувати на повільному вогні. З моменту закипання літрові банки в середньому стерилізуються 1,5 години.


Готові заготовки в банках можна укрити теплими речами на три доби, після чого перенести їх у темне і прохолодне місце.

Правила зберігання заготовок

Найкраще зберігати заготовки в погребі або коморі, оскільки даний температурний режим є найбільш підходящим для правильного збереження консервації. Проте зберігати запечені овочі на зиму можна прямо в квартирі. Відмінно підходить для цієї мети холодильник, однак, на його полицях не вийде розмістити занадто багато банок.

Зберігати домашні заготовки потрібно в прохолодних місцях, наприклад, в коридорі, в закритих шафах, захищених від прямих сонячних променів. Багато хто залишає консервацію на засклених балконах, де вона відмінно зберігає свої властивості. Головне, щоб оптимальний температурний режим зберігання заготовок є від + 2 до + 6 градусів Цельсія.

Про те, як приготувати запечені овочі на зиму (баклажани, перець болгарський), дивіться у наступному відео.

Бурштиновий сироп виглядає дуже спокусливо, відразу хочеться його спробувати. А ще за скляною оболонкою банки ховаються красиві очищені апельсинові дольки і якісь загадкові кубики з тропічним ароматом.


Із запечених овочів взимку можна зробити дуже смачний салат. З банки дістають баклажани і помідори, рубають їх ножем. Окремо додають тонкі кільця свіжої ріпчастої цибулі, поливають салат соняшниковою олією, розбавивши її овочевим соком з банки.

Печені баклажани стануть взимку прекрасним гарніром для смаженого м'яса: на тарілку кладуть цілий баклажан, смужку болгарського перцю і шматочки помідор. У заготівлі міститься мінімальна кількість солі, оцту та рослинної олії, тому при подачі можна імпровізувати, використовуючи різні комбінації сухих прянощів.



Кількість продуктів розрахована для приготування двох банок: 1 і 1,5 літрових

баклажани - 3 кг.

помідори - 1 кг.


перець болгарський - 2 шт.

соняшникова олія - 60 мл.

сіль - 1 столова ложка

оцет - 40 мл.

Печені баклажани з перцем і помідорами на зиму. Приготування:

Запікають стиглі баклажани середнього розміру. Помідори для цієї заготовки беруть будь-які: червоні і жовті, дрібні і великі. Болгарський перець буде приємним доповненням, можна обмежитися всього двома великими плодами.

Весь овочевий набір миють, прибираючи неякісні і пошкоджені плоди.

Будь-яка червоточинка - вагомий привід для вибракування, до зими заготівля з пошкодженими плодами може зіпсуватися.

У баклажанів зрізають плодоніжку, потім кожен плід проколюють ножем. Зробивши кілька дірочок у сирій м'якоті, ви вбережете баклажани від розтріскування при запіканні. Противник застилають кулінарним папером, викладають болгарський перець і баклажани. Температура духовки - 200-220 градусів. Овочі будуть готові через 30-40 хвилин залежно від розміру плодів.

Свіжі помідори складають у глибоку миску і ошпарюють окропом, потім знімають шкурку. Якщо шкурка «не бажає» сповзати, помідори витримують у гарячій воді від 3 до 5 хвилин. Гострим ножем вирізають ущільнення біля плодоніжки і піддівши шкурку легко її стягуєте. Болгарський перець дістають з духовки, кладуть на 10 хвилин в пакет, щоб шкурка легко знімалася. Перець чистять, нарізають смужками.

М'які, теплі, печені баклажани чистять, намагаючись зберегти форму.

При запіканні баклажани потрібно двічі перевертати, щоб вони пропеклися рівномірно. У готових баклажанів не повинно бути підгорілих обвуглених ділянок.

У стерилізовані банки шарами складають овочі. Укладають щільно, кидаючи на кожен шар кілька крупинок солі.

У банки наливають соняшникову олію і оцет. Для 1 літрової банки потрібно взяти 2 столові ложки масла і 1 столову ложку оцту, для 1,5 літрової - трохи більше. Інша рідина заготовкам не знадобиться, хвилин через 5 у банку з'явиться достатня кількість овочевого соку.

Банки накриваю кришками, потім ставлять в каструлю для стерилізації. На дно каструлі потрібно покласти тонкий кухонний рушник, щоб стерилізація пройшла успішно, і банки не тріснули при нагріванні. Літрову ємність стерилізують 20 хвилин, а 1,5 літрову - 25 хвилин.

Закатані банки перевертають і накривають.

Під рушником заготовки повинні перебувати близько 10 годин. Стандартний термін зберігання печених баклажанів з перцем і помідорами - півтора року.

Взимку печені консервовані баклажани з перцем і помідорами можна додавати в різні холодні закуски, змішуючи їх зі свіжою зеленню. У запечених баклажанів з'являється особливий смак і незабутній дражнячий запах.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND