Як сушити насіння соняшнику. Соняшникові

Раніше, коли продажем насіння займалося багато городників, це приносило не поганий прибуток. Їм, щоб смажене насіння було щодня під рукою, потрібен був дуже простий спосіб приготування смачного солоного насіння. І весь секрет полягав у тому, що сіль додавалася при смаженні, але обов'язково з соняшниковою олією, адже саме вона є сполучним інгредієнтом. Завдяки соняшниковій олії сіль рівномірно вбирається в зернятка.

А смак найбільше залежить від якості самого насіння і правильної прожарки.


Спочатку робимо соляний розчин, заливаємо висипане на сковороду насіння. Спочатку вони киплять з розчином солі, а потім починають підсмажуватися. Після випаровування солі і коли насіння підсохне, треба підсмажити їх у сковороді як зазвичай.

Для початку нам знадобляться сире зерна насіння і солонний розчин. Далі беремо маленьку каструлю і заливаємо туди розчин, маленько підігріваємо і додаємо наші ядришки, далі варимо близько 10-15 хвилин і готово.

Думаю, що можна зробити це так:

1 Спочатку трохи підсмажити насіння, щоб воно злегка розколупалося, тобто від спеки злегка привідкрилося, тобто в них утворилися щілини.

2 Потім взяти солну воду, засипати туди насіння і поварити трохи або просто потримати в солній воді кілька годин, щоб саме насіння просолилося.

3 Потім їхня процедура, щоб вода злилася і знову посмажити, щоб з них вся волога випарилася. Волога вийде, а сіль залишиться в насінні.


Щоб у смаженого насіння вийшли солоним зернятка, а не тільки шкаралупа, їх необхідно замочувати на деякий час у сольовому розчині (500г солі на 1 літр теплої води). Чим довше вони будуть вимочуватися, тим більш солоними стануть після смаження. Середній час вимочування від 6-ти годин до однієї доби. Засолене насіння необхідно пересипати в сито (дуршлак) і гарненько промити під струменем холодної води.

Далі насіння потрібно просушити до повного висихання, після чого вони будуть готові до смаження звичайним способом - на сковороді. І не забудьте додати кілька крапель олії в кінці смаження - для блиску.

Швидкий спосіб: в соляному розчині (1:1) проварити насіння соняшнику протягом 10 хвилин. Промити. Сушити і смажити одночасно в мікрохвильовці на невеликій потужності. Перешкоджати і пробувати через кожну хвилину смаження - обов'язково.

Як сушити насіння гарбуза. Температурний режим

Як сушити насіння гарбуза? За якої температури? Залежно від того, який прилад ви використовуєте, температура сушіння може варіюватися. Сковорідка підійде тим, хто хоче насолоджуватися насінням, добре підсмаженим, з легкою рум'яною корочкою.

Сковорідку слід тримати на середньому вогні, якщо ж ви використовуєте варочну панель, то доведіть температуру до 100 - 120 градусів і періодично перешкоджайте, щоб один з боків насіння не підгорів.

Час впливу на насіння не повинен перевищувати п'ятнадцяти хвилин. Не допускайте того, щоб насіння довго лежало на одній стороні. Шкіряка може дуже швидко підгоріти. При бажанні насіння можна посолити - це додасть приємного смаку під час вживання.

Якщо мова йде про аерогриль, то в ньому сушити насіння рекомендують при температурі 60 градусів. Сушка в аерогрілі займе близько тридцяти хвилин.


Працюючий вентилятор у приладі посилює жар в рази, тому необхідно враховувати цей факт.

Сушка в електросушарці можлива при температурі 80 градусів з періодичним завадженням. Сушка в електросушарці на середніх піддонах становитиме близько години.

Головне пам'ятайте про те, що така сушка може спричинити неймовірний результат у разі, якщо ви залишите насіння на верхньому або ж самому нижньому піддоні. Як правило, це загрожує або не просушкою насіння, або його згорянням.

Як сушити гарбузове насіння в духовці? Сушка в духовці - це нагрівання за температури 60 - 80 градусів. Якщо насіння занадто великі і м'ясисті, то температуру можна довести і до ста градусів.

Добре висушене насіння


При сушці в духовці насіння необхідно викласти на противагу дуже тонким шаром і періодично перешкоджати. Тільки тоді насіння буде по - справжньому смачним і сушеним.

Час впливу на насіння в духовці коливається від 20 до 30 хвилин. При цьому противник повинен бути рівно всередині духової шафи.

Як сушити гарбузове насіння в мікрохвильовці? У мікрохвильовій печі можна сушити насіння наступним чином: поклавши в спеціальний посуд для печі, насіння тонким шаром ви повинні поставити піч на потужність 600 Ватт. Як правило, сушка в мікрохвильовій печі становить двадцять хвилин.

Сушилка для насіння. Особливості сушіння насіння соняшнику в шахтних зерносушарках

У шахтних зерносушарках сушать до 90% заготовлюваного насіння соняшнику. Високоповажне насіння в цих агрегатах піддається дво-, а іноді ц  триразовій сушці, при цьому порушується поточність обробки, що значно ускладнює роботу з нововиявленим насінням. Сушка в шахтних зерносушарках супроводжується погіршенням технологічних достоїнств насіння. Це обумовлено конструкцією сушарки і технологією сушіння насіння. Через нерівномірність руху насіння за перетином шахт при їх продуванні агентом сушіння спостерігається велика нерівномірність нагріву насіння: біля стінок шахт вони рухаються повільніше, ніж у середині, при цьому нерівномірність нагріву сягає понад 10 ° С. Якщо ж насіння містить сорну примесь, то можливе засмічення шахт і нерідко загоряння сушарки. Тому не допускається сушіння насіння без їх попереднього очищення.

У зв'язку з тим що випаровування вологи в шахтних зерносушарках йде під впливом градієнтів вологовмісту, а температурні градієнти гальмують сушку, питома витрата палива на сушку в цих агрегатах на 30% вища, ніж у сучасних рециркуляційних зерносушарках.


Для сушіння високомасличного насіння соняшнику продовольчого призначення розроблені спеціальні режими при допустимій температурі нагріву насіння 55 ° С (табл. 2).

2. Режими сушіння високомасличного насіння соняшнику в шахтних зерносушарках

Нерівномірність нагріву насіння за горизонтальним перетином в зоні максимального нагріву насіння коливається в досить широких межах - від 40 до 70 ° С. Насіння має найбільшу температуру нагріву в пристінних зонах, що йдуть паралельно коробам, що призводить до перегріву насіння, їх пересушування навіть
загоряння. Це пояснюється тим, що в пристінних зонах відстань між крайніми коробами і стінкою сушарки приблизно в 2 рази менше, ніж між коробами. Крім того, при завантаженні насіння в сушарку відбувається їх самосортування. Більш легкі компоненти стікають до стінок сушарки, що додатково зменшує швидкість руху насіння в пристінній зоні. До сушарок пред'являють вимоги, що виключають будь-яку можливість погіршення якості насіння соняшнику в процесі сушіння. Можна одночасно сушити насіння з різною початковою вологістю і формувати партії соняшнику не за вологістю, а за технологічними тостоїнствами. Сушильна техніка повинна бути універсальною, тобто володіти можливістю сушити не тільки насіння соняшнику, але і зерно будь-яких культур.

Як сушити насіння соняшнику в мікрохвильовці. Насіння в мікрохвильовці

Останні кілька років стало дуже популярно смажити насіння в мікрохвильовці. З одного боку - так, зручно, поставив тарілку, дав 3 хвилини і все, клацай у своє задоволення. Ніхто навіть не замислюється, як тяжко доводиться магнетрону (генератору свч) .
Поглянемо на цю обставину з іншого боку. По-перше, давайте відокремимо зірка від плевел. Якщо смажити насіння в мікрохвильовці в режимі «гриль», то страшного нічого не буде для печі. Тому що така смаження нічим не відрізняється від смаження в духовці або на сковороді. Але це ж не цікаво: смажити потрібно 15-20 хвилин, причому постійно перемішувати. Використання одного тільки гриля не приносить ніякої шкоди для мікрохвильової печі.
А ось що стосується мікрохвиль - тут окрема розмова.
Пристрій і принцип роботи мікрохвильової печі, зокрема фізичних процесів мікрохвильового нагріву, передбачає обов'язкову наявність «навантаження». Під словом навантаження мається на увазі, звичайно, їжа, яку власне і готуємо або розігріваємо. Будь то тарілка супу, пара пиріжків або склянка води. Все це, як би, вписується в заявлені заводом-виробником 150-250 грн мінімального навантаження. Тобто, як написано в керівництві до печі «Порожню піч не включати!» Але хто ж його читає? - це керівництво. Тим більше що насіння, - це вже не порожня камера печі. Але не все так просто, як хотілося б.
Вся справа в тому що, непоглинена енергія в камері мікрохвильової печі відбивається назад в СВЧ-випромінювач, і сильно нагріває випромінювальну антену магнетрона. Через такий надмірний розігрів на випромінювальній антені починається термоелектрична корозія, яка призводить до розгерметизації магнетрона. А магнетрон, як відомо найдорожчий елемент мікрохвильової печі.

Так чим же насіння в мікрохвильовці так відрізняється від того ж склянки води або пирога з капустою? Висловлюючись науковою мовою, насіння, горішки або поп-корн не є «ламінарною масою», тобто насіння розосереджено один відносно одного на відміну від води або курячого вікорочка.
Зі свого багаторічного досвіду можу сміливо заявити, що спека насіння, поп-корн, або ще щось неоднорідне і нездатне поглинути СВЧ-енергію, ви повільно вбиваєте магнетрон!
На першому фото бачимо магнетрон відслужив вірою і правдою 8 років. Як видно, навіть немає натяку на якусь корозію або перегрів антени. Помер же він від втрати емісії, тобто, власною смертю
. На даному фото картина не така примітна, як на першому. Це те, що відбувається з антеною магнетроною при систематичному перегріві. Цей магнетрон промайнув 1,5 року, причому власники печі смажили насіння в мікрохвильовці 2-3 рази на тиждень.


Зберігання насіння соняшнику. Чому насіння соняшнику без обробки погано зберігається?

Зберігання насіння соняшнику в невідповідних умовах - при високій температурі і вологості, призводить до хімічних змін жирів, а потім і білкових речовин. А оскільки свіжозбране соняшникове насіння відрізняється невисокою стійкістю при зберіганні, попередньо потрібно подбати про їх обробку, яка включає в себе очищення від домішок і сушку насіння.

Вирощування соняшнику може виявитися досить прибутковим бізнесом, якщо дотримуватися агротехніки, притримувати термінів посіву і, а також налагодити правильне зберігання насіння. Адже крім рослинної олії промислова переробка насіння соняшнику дає й інші побічні продукти -, реалізація яких приносить непоганий додатковий прибуток.

Вирощування соняшнику може виявитися досить прибутковим бізнесом, якщо дотримуватися агротехніки

Стійкість насіння при зберіганні знижується через їх високу вологість і великий вміст олії. Достатньо залишити свіжозібраний урожай високомасличних сортів соняшнику на кілька годин без обробки, і через високу вологість насіння почнеться їх масове самосігрівання, яке призведе до зниження якості олії.

У соняшнику процес самосогрівання відбувається дуже швидко:

  • спочатку температура насіння підвищується до + 25 градусів, при цьому якості насіння залишаються без змін;
  • у другій стадії відбувається підвищення температури до + 40 градусів, мікроорганізми на насіннях починають бурхливо розвиватися, від чого у насіння смак стає гірким, блиск пропадає, з'являється затхлий запах і цвіль. Таке насіння вже вважається дефектним, оскільки кислотність масла в них підвищена;
  • коли температура сягає + 50 градусів, розвиваються термофільні бактерії, у насіння посилюється гіркота і затхлий запах, ядра стають темно-жовтого кольору, лушпиння темніє;
  • на останній, четвертій, стадії температура продовжує зростати, ядра набувають чорного або темно-коричневого відтінку, дефектність їх сягає 100%.

Чому насіння соняшнику схильне до самосогрівання? Причина криється в тому, що нормальна мікрофлора соняшникового насіння представлена пліснявілими грибами та епіфітними бактеріями. Залежно від якості насіння, їх первісної вологості і температури в насипу гідролітичні та окислювальні процеси проходять більш інтенсивно або менш. Добре зберігається те насіння соняшнику, вологість якого менше 7%, і температура не перевищує + 10 градусів.

Посилює неоднорідність насіння за вологістю цілодобове ведення збирання врожаю

Інша причина поганої збереження соняшнику пояснюється тим, що в кошиках насіння дозрівають нерівномірно - вони розрізняються не тільки за розмірами і зрілістю, але і за вологістю. Погіршує неоднорідність насіння за вологістю цілодобове ведення збирання врожаю.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND