Водна м'ята - застосування, лікувальні властивості та фото

Водна м'ята одна з найбільш чудових трав у своєму сімействі. Основна перевага її це олія яку роблять методом перегонки через вміст ацетату ліналоолу. Рослини, як і масло застосовують для лікування багатьох хвороб.


Водна м "ята - описи та фото рослини

Ботанічна назва: mentha citrata, м'ятний одеколон, водна, кінська, лимонна, помаранчева і дика водна м'ята.


М'ятний одеколон - низькоросла, прямісінька багаторічна рослина. Висотою від 30 до 45 см, а поширення його в ширину доходить до 1 метра. Гладке овальне листя зеленого кольору, але зазубрені краї аркуша часто бувають з відтінком бронзи або фіолетового кольору. Аромат у водної м'яти досить сильний, можна навіть сказати різкий. Вона вважається однією з найбільш запашних серед усіх видів у своєму роді. Навіть якщо м'яко потерти в руці листя вони будуть різко пахнути. Цвітіння відбувається з середини до кінця літа і може тривати аж до осені.

М'ятний одеколон іноді називають лимонною м'ятою. Це гібрид водної і колосистої м'яти, з ботанічною назвою Mentha x piperita var citrata. Інший поширений вид, також є природним гібридом від цього спарювання і називається перечна м'ята (Mentha x piperita var piperita).

Незважаючи на те, що більшість духів в даний час виробляється синтетично, вона була джерелом аромату у багатьох з них.

Загальна інформація

Є багато різновидів м'яти, відомі садівникам і любителям хорошої кухні, всі вони злегка відрізняються за смаком, ароматом і зовнішнім виглядом. У сімействі Ясноткові рослин роду «М'ята», існує до 18 видів. Тим не менш, найбільша група рослин з цього сімейства насправді чудовий шавлія з його яскраво-синіми квітами, гіркуватим смаком і пряним ароматом. Багато інших широко відомих трави також знайдені в цьому сімействі, в тому числі базилік, тем'ян, лаванда і навіть шоломник байкальський. Однією з характерних рис рослин цього сімейства є те, що всі вони дають ефірні масла, надаючи кожній рослині свої унікальні характеристики, збільшуючи їх потенціал для використання в медичних цілях.

Більшість видів м'яти - низько зростаючі багаторічні рослини, але є і більш високі. Діапазон висоти становить від 10 см до 1 метра, так що не всі вони знаходяться на рівні землі. Вона пускає окремі втечі, що допомагає їй поширюватися шляхом розвитку коріння. У хороших умовах це дозволяє їй швидко розростатися. Для більшості садівників однієї-двох рослин буває достатньо для їх розмноження, оскільки всі вони швидко ростуть. Деякі види можуть поширюватися дуже швидко, тому рекомендується їх вирощувати в контейнерах або огороджувати наземними бар'єрами, хоча це не заважає їй бути корисним доповненням до вашого саду. М "ята може постраждати від деяких шкідників, таких як равлики і тля.

Більшість цих рослин мають квадратні стеблі, з листям, розташованим парами протилежно один одному. Вони часто ворсисті з зубчастим краєм, з різною формою аркуша і кольором від зеленого до фіолетового. Квітки, як правило, можуть бути різних відтінків від білого до фіолетового, і зібрані в мутовки. Вінчик розділений на дві губи і має 4 пелюстки, де верхній зазвичай найбільший.


М'ята росте в усіх кінцях земної кулі, їй підходить більшість кліматичних умов, у тому числі широкий діапазон областей по всій Австралії. Деякі з сортів вважаються багаторічними, але в холодних кліматичних зонах їх краще замінювати щороку. Зазвичай вони вимагають багато води і віддають перевагу багатим ґрунтам. Через ідеальні умови м'ята на комерційній основі вирощується в Тасманії, оскільки на великих висотах довгі літні дні, де температура в середньому дорівнює 25 ° С протягом дня і до 15 ° С у нічний час. Ідеальні умови, як правило, вимагають багато сонця, але трохи тіні не завадить, оскільки температура в теплих регіонах може бути високою.

Водна м'ята дуже легко схрещується з іншими видами, так що є багато варіантів, які допоможуть урізноманітнити будь-який сад. Тому, якщо ви посадите кілька видом, то деякі з них будуть гібридизуватися у вашому саду. Тим не менш, багато сорти, такі як імбирна, шоколадна м'ята, і багато інших, потім стають добре помітними.

Умови вирощування

М'ятний одеколон терпимо ставиться до тіні і напівтіні, але для збільшення вмісту олії в листях краще вибрати сонячне місце при посадці. Йому підходять багато типів ґрунтів, включаючи глинисті, хоча ґрунт в ідеалі повинен мати відкриту текстуру і бути злегка кислим. Ґрунт повинен бути вологим і не висихати протягом тривалого часу, з додатковим поливом влітку, щоб запобігти в'яданню.
Ця декоративна трава не вимагає особливого догляду і досить витривала.

Кулінарне використання

Справжній аромат м'ятного одеколона досить їдкий і часто занадто сильний для більшості гурманів. Однак є багато культурних сортів, і деякі з них більш прийнятні. При приготуванні салату зі свіжих фруктів, десертів і холодних напоїв листя м'яти додають для надання лимонного смаку та аромату. Листя можна збирати в будь-який час.

Використання водної м'яти в медичних цілях

М'ятний одеколон відрізняється від інших видів м'яти і має аналогічні лікарські властивості з лавандою. Ефірна олія з м'ятного одеколона може бути використана для створення лавандової олії. Більшість сортів м'яти використовують у традиційній медицині, оскільки вони володіють антиспазматичними, жовчогонними, потогонними властивостями, так само застосовуються при лихоманці та інших загальних захворюваннях. Як допомогу травленню і як засіб від головного болю, вживають у вигляді трав'яного чаю.

Якщо взяти кілька листя м'яти, подрібнити і натерти ними лоба це теж полегшить помірний головний біль.

Ефірне масло є антисептиком, але може бути токсичним при великих дозах. Вагітні жінки повинні уникати ефірних масел через ризик маточних спазмів і викидня.


Так само відомо, що ментол може викликати утруднення дихання, тому ліки на ефірних оліях не рекомендується застосовувати вагітним жінкам, і вони не можуть використовуватися в присутності немовлят і дітей молодшого віку.

Ефірну олію застосовують в якості седативного, в дезодорантах, як відхаркувальний, антипаразитний засіб, стимулюючий, шлунковий, тонізуючий і глистогонний.

Воно використовується при болях в животі, при нудоті, проти паразитів та інших розладів травлення, для заспокоєння нервів і хвороб шлунка, при лихоманці і головного болю.

Інші види використання

М'ятний одеколон вважається хорошим репеллентом, можна подрібнити кілька листя і намастити ними руки і ноги перед виходом на вулицю. Також зі смаком м'яти роблять одні з кращих освіжаючих льодяників і пастилки для ванни. Кращий спосіб ароматизації ванни, це зібрати свіже листя м'яти і зав'язати їх у носову хустку або шматочок марлі, повісити його поруч з водопровідним краном, що б вода, набираючись у ванну, проходила через нього. Або дозволити листям просто плавати у ванні.

Особливості водної м "яти

З багатьох рослин одна з найкорисніших, яку можна зустріти в наших краях, - м'ята. Практично всі різновиди культури володіють ще й неймовірно привабливим освіжаючим запахом, в т. ч. і берегова м'ята.


Опис рослини

М'ята водна (її ще називають водяною м'ятою, береговою, річковою, дикорослою) - це рослина-багаторічник, яку можна зустріти в будь-якому куточку нашої планети. Вона відноситься до ясноткових рослин. Ботаніки налічують 19 її різновидів.

Росте вона в сирих місцях, біля водойм. Висота від 30 до 70 см. У неї найбільш насичений запах серед рослин цього виду. Цвіте м'ята дрібними білими суцвіттями починаючи з липня і до початку осені.

Водна м'ята виглядає так само, як інші її підвиди. Стеблі у неї прямокутної форми, листя з рифленим краєм, розташовані хрестоподібно один навпроти одного, невеликого розміру, зеленого кольору, іноді з бронзовим або фіолетовим відтінком, оксамитові на дотик.

Цей вид росте у вологих водних місцях по всій території нашої країни. Вона пристосовується навіть до складних і несприятливих кліматичних умов. Має хорошу кореневу систему і за 2-3 роки розростається на площу до 2-х м. Вона невибаглива в догляді.

Росте водна м'ята і в саду, як декоративна рослина. Вимагає багато вологи, сонця і тепла (ідеальна температура від + 15 до + 28 ° С). Боїться тлі, яка псує листя. Шкода цій рослині можуть принести равлики. Добре схрещується з іншими видами її роду, відбувається гібридизація, виникають нові підвиди.

Водну м'яту часто садять в садах - вона дуже красиво виглядає


Вирощування в домашніх умовах

Краще сіяти м'яту водяну біля водойм або в болотистому грунті. Виділяють 2 найпопулярніших сорти.

  1. Криспа - насичений темно-зелений колір, пружні стеблі.
  2. Рубра - листя пурпурового відтінку.

Садити потрібно наприкінці весни. Якщо робити це пізніше, то краще в горщиках і поставити в тепле, вологе і сонячне місце. Глибина посадки насіння - до 10 см. На зиму вкривати рослини не потрібно. Вони добре пристосовуються до холодів.

Дуже зручно розмножувати і розсаджувати м'яту від кореня, оскільки вона розростається густо і швидко. Дуже часто господині садять річкову м'яту поблизу грядок з овочами, оскільки її різкий запах не переносять гризуни і багато комах-шкідників.

Використання в кулінарії

На кухні м'ята можна побачити у свіжому вигляді, як прикраса страв, компонент напоїв. Подрібнена висушена м'ята використовується в різних соусах, приправах, ароматичній кулінарній солі. Її додають у горохове пюре. Вона надає стравам насичений освіжаючий аромат. Ця спеція дуже хороша в комбінації з кропом, імбірем і базиліком. Вона одна зі складових компонентів збірних спецій (каррі, хмелі-сунелі).

Листочки цієї рослини - незамінний компонент фруктових салатів. Морозиво з м'ятним смаком теж дуже популярно. Сушені гілочки м'яти додають до перших стравах. Її використовують в алкогольних і безалкогольних коктейлях.


Не можна зловживати цією приправою. Застосовують екстракт м'яти для освіження дихання. Надлишок її мастил в організмі призводить до порушень роботи серцево-судинної системи, люди починають погано спати і не можуть сконцентруватися. Вагітним жінкам і людям з варикозним розширенням вен теж потрібно бути обережними з нею, оскільки вона продукує велику кількість жіночих гормонів. Не рекомендують цю пряність і дітям до 3 років.

Водну м'яту не можна давати дітям до 3 років

Лікувальні властивості

Ще сотні років тому ця рослина використовувалася ліками і як і раніше активно застосовуються у фармакології та терапії. Для цих цілей м'ята вирощують у промислових масштабах.

Ця культура складається з таких корисних елементів:

  • спирт;
  • олія ефірна;
  • флавоноїди;
  • жирні кислоти;
  • фенілпропаноїди.

Набір цих речовин дозволяє лікарській рослині мати широкий спектр терапевтичного впливу на організм людини.

У медицині водяна м'ята використовується:

  • як потужний антисептичний засіб (у жуйках, розчинах для порожнини рота, зубних пастах);
  • у боротьбі з простудними захворюваннями (чаї та ефірні масла м'яти);
  • для нормалізації серцево-судинної діяльності (стабілізація ритму серця, розширення кровоносних судин);
  • при ревматизмі та артриті (використовують спиртову настоянку для розтирання);
  • для поліпшення нервової системи (чай і настоянки заспокоюють НС, допомагають сконцентруватися);
  • для зміцнення загального тонусу;
  • для знеболювання (при зубному болі використовують настоянку м'яти для полоскання порожнини рота);
  • в процесі травлення, як жовчогінний засіб;
  • при нудоті заварюють міцний чай з м'яти;
  • в косметології (масла використовують в саунах, при прийнятті ванн, вони вбивають шкідливі бактерії, роблять шкірний покрив більш еластичним): м'ятою лікують вугревий висип і усувають жирний блиск.

При заготівлі водяної м'яти для лікувальних цілей збирати потрібно молоді рослини приблизно в середині липня.

Сушити можна лише здорові верхні листочки, в них міститься найбільше корисних речовин. Електричні сушіння для цього не використовують, тільки природний метод - в тіні на свіжому повітрі. Не забувайте помити листя перед тим, як засушити.

Ув'язнення

Вирощуйте м'яту у себе на дачах, городах, в садах, на клумбах. Якщо ви не будете використовувати її в лікарських цілях для своїх рідних, то вона однозначно стане в нагоді вам на кухні для приготування чудових страв або ж просто додасть естетичний вигляд вашому двору своїми зеленими кущиками. Водна м'ята ні вам, ні вашому будинку не принесе.

М'ята перечна

М'ята перечна має не тільки приємний аромат, а й корисний для організму людини хімічний склад. З цієї статті ви дізнаєтеся більше про м "ять перцевої, її лікувальні властивості та протипоказання, а також про те, як виростити цю чудову рослину вдома.

М'ята і м'ята перечна: відмінності

М'ятою називають рід рослин, що включає в себе кілька десятків різних видів і гібридів. Перцеву м'яту вивели у Великобританії для активного вирощування на маси ще в 16 столітті, і, відтоді, вона є найпоширенішою серед інших видів.

На тлі своїх «родичів» її виділяє виражений ментоловий аромат і смак.

Саме її використовують для отримання ефірної олії м'яти перцевої, яка широко використовується в косметології, ароматерапії та медицині. У всіх видів пряної трави схожий склад з невеликою різницею і переважанням за кількісним показником деяких речовин. Також різниця криється у зовнішньому вигляді.

На цьому фото можна побачити, як виглядає перелічена м'ята.

Корисні властивості і протипоказання

Користь і шкоду листя м'яти перцевий криється в великій кількості ефірного масла, в якому міститься ментол. При місцевому використанні речовина надає охолоджувальну, дратівливу і бактерицидну дію. Народні лекарі рекомендують задіяти властивості м'яти перцевої при менструації. Якщо турбують сильні болі, трава надає спазмолітичну знеболювальну дію, що значно полегшує стан.

Користь м'яти перцевий забезпечують:

  • органічні кислоти;
  • дубільні речовини;
  • смоли;
  • цукор;
  • білки та вуглеводи;
  • мікроелементи (магній, натрій, кальцій та ін.);
  • вітаміни (С, В, А та ін.);
  • каротин.

Такий багатий хімічний склад робить звичайну м'яту незамінною в домашньому лікуванні.

А ось чим саме корисна м'ята перечна:

  • завдяки своїм болезаспокійливим властивостям пряну траву використовують при мігренях, зубному, м'язовому, суглобовому болях;
  • на основі відварів і настоянок з м'яти перцевий роблять креми і мазі, примочки і компреси, які чинять протизапальну бактерицидну дію, а також сприяють якнайшвидшій регенерації тканин;
  • заспокійливі властивості трави допомагають при проблемах зі сном, підвищеної нервозності, депресії, хронічної втоми. М'ятний чай приймають не тільки в лікувальних, а й профілактичних цілях;
  • екстракт м'яти перцевий має жовчогінні властивості, що позитивно позначається на роботі шлунка, кишківника, жовчного міхура. Трава регулює апетит, попереджає (але не лікує) зжогу, усунуть нудоту;
  • добре відомі властивості м'яти перцевої та її застосування в лікуванні високого тиску. На основі цієї рослини навіть готуються медичні препарати, які призначають при гіпертонії;
  • перечна м'ята виводить з організму солі, шлаки, токсини, а також надлишок рідини. Вона лікує набряклість і активно використовується жінками, які прагнуть схуднути. Через сечогінні властивості м'ята прописують для лікування і профілактики артритів, подагри, а також патологій сечостатевої системи;
  • доведено, що регулярне вживання м'яти перцевої нормалізує роботу травного тракту, прискорює метаболізм, допомагає боротися з такими неприємностями як підвищене газоутворення і коліти.

Проведені дослідження показали благотворний вплив пряної трави на жіночий гормональний фон. У випробуванні брали участь жінки з підвищеним виробленням тестостерону. Через нетривалий період фахівці відзначили зниження рівня чоловічого гормону і нормалізацію загального стану жінок. Саме з цієї причини перцеву м'яту у великих кількостях протипоказано вживати чоловікам.

М'яту перцеву можна посадити, і доглядати за нею у відкритому ґрунті. Або організувати посадку в домашніх умовах на підвіконні і насолоджуватися її смаком і ароматом цілий рік. Це відносно невибаглива багаторічна рослина, яка росте на одному місці до 10 років. Насіння м'яти перцевий продається в будь-якому дачному магазині, а виростити її зможе навіть початківець. З докладним описом процесу посадки, догляду та збору врожаю можна ознайомитися на цьому відео:

Протипоказання і побічні дії м'яти перцевої

В інструкції щодо застосування до трави сказано, що вживати її протипоказано при алергічних реакціях та індивідуальній непереносимості. Але фахівці наполягають, що відмовитися від її вживання слід:

  • при низькому тиску;
  • варикозному розширенні вен;
  • виразці;
  • сонливості.

Також не можна її пити у великій кількості чоловікам, що обумовлено високим вмістом у траві жіночих естрогеноподібних гормонів. При тривалому і надмірному використанні це може призвести до ослаблення потенції і безпліддя.

При вагітності та лактації перед вживанням трав'яних чаїв з м'ятою перцевою потрібно проконсультуватися з лікарем, як і у випадку з дітьми до 3 років.

М'ята перечна має здатність посилювати і послаблювати дію деяких медичних препаратів - якщо ведеться курс лікування, перед початком прийому цієї трави потрібно обов'язково запитати дозвіл у спостерігача доктора.

При надлишковому вживанні може спостерігатися:

  • ізжогу;
  • алергічна реакція (у чутливих людей);
  • занепад сил, загальмованість і сонливість.

Декілька корисних рецептів з переліковою м "ятою

  1. Настоянка на воді. Велику ложку трави залити келихом окропу і наполягти (бажано в термосі) близько години. Пропустити склад через сито, вести прийом по одному горлянку три-чотири рази на день. Це універсальна настоянка допомагає при патологіях і розладах ЖКТ, при ГРВІ та ГРЗ. Для лікування нервових розладів такий напій вживають по половині келиха тричі на день. Цей же склад можна використовувати в косметичних цілях для жирного і проблемного типу шкіри.
  2. Для зниження симптоматики клімаксу, як знеболюючого загальноукріплюючого засобу можна застосовувати спиртову настоянку. Сухе листя трави залити горілкою в пропорції 1:5 відповідно, щільно закупорити кришкою, наполягти два тижні в темному прохолодному місці. Приймати готову настоянку потрібно тричі на день у розбавленому вигляді по 10-15 крапель. При головних болях склад можна втирати в віскі.
  3. Для лікування підвищеної пітливості ніг, зняття втоми, набряклості підійдуть м'ятні ванночки. 50 г сухого листя залити літром окропу, наполягти півгодини. Готову настоянку вилити в тазик, занурити ноги на 15 хвилин. Для кращої ефективності потрібно проводити два сеанси на день, вранці і ввечері.

Застосування кулінарії

Смакові та ароматичні якості м'яти перцевої широко застосовуються в кулінарії з давніх часів. У Європі на прянощі наполягали вина, на Русі додавали в збиток, а на Сході з нею готували щербети, що освіжають напої з льодом.

У сучасній кулінарії трава набирає великої популярності - її кладуть у томатний і фруктові соки, покращують смак м'яса. Перелічена м'ята добре поєднується з курчатком, бараниною, печінкою, ягнятиною. З м'ятою гасять капусту, моркву, горох, інші овочі.

Ну і, звичайно ж, з перцевої м'яти готують смачні і корисні гарячі напої. Для цього її можна використовувати в чистому вигляді або в складі трав'яного збору.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND