Чи можуть бути отруйні гриби червивими. Чи бувають отруйні гриби червивими

З наукового погляду безпека поїдання смертельно отруйних для людини грибів личинками комах і слимаками пояснюється дуже просто. У комах і черевоногих молюсків-слимаків зовсім інший механізм метаболізму, тому мускарин, мускаридин, аманітотоксини, фаллотоксини та інші небезпечні для здоров'я людини речовини не беруть участі в обмінних процесах нижчих живих організмів.


Досвідчений грибник ніколи не буде спантеличувати себе питанням, чи їдять хробаки отруйні гриби. Він прекрасно знає, що не тільки личинки мух і комарів із задоволенням поїдають мьозори, помилкові опята та іншу грибну здобич, яка вважається неїстівною. Навіть ссавці, починаючи від маленької білки і закачуючи лосем часом не відмовляться покуштувати мивора. Якщо з лосем і ведмедем все зрозуміло - що для їх маси отрута одного морозу, але і білки часом заготовляють їх на зиму, про що свідчать численні факти, коли в Сибіру добувачі пушнини виявляли в зимівлях білки висушені отруйні гриби.


У пошуках відповіді на питання, чи бувають отруйні гриби червивими і які з них більш ласі для личинок мух і комарів простіше знайти інформацію, які їстівні гриби отруйні для комах.

У тілі їстівної лисички звичайної (Cantharellus cibarius) міститься отруйна для комах речовина хітінманноз, що відносить з природним антигельмінтикам, але абсолютно нешкідлива для людини. Водночас у лисичці помилковій (Hygrophoropsis aurantiaca) містяться небезпечні для людини речовини, але відсутній хітінманноз. У багатьох країнах вона віднесена до умовно їстівних грибів. У Франції іл Великобританії - до природних галюциногенів. Однак речовини не діють на хробаків і слимаків, а відсутність природних антигельмінтикам не перешкоджає розмноженню личинок жуків, мух і комарів.

Чи можна їсти червиві гриби. Грибникам на замітку: чи можна їсти червиві гриби?

Напевно, немає такої людини, яка жодного разу не була в лісі. Хтось буває там, щоб просто відпочити, погуляти або подихати свіжим повітрям. А хтось ходить і «» поохотитися «», в даному випадку мається на увазі «» тихе полювання «», тобто збір грибів. І все б нічого, але і тут не все так гладко. Часом, починаєш зрізати гриб, щоб покласти в кошик, і бачиш - він червивий! Чи варто нести таку «» здобич «» додому? Як краще вчинити? І взагалі, чи можна їсти червиві гриби? Про це та багато іншого ви зараз і дізнаєтеся.

Чи можна їсти червиві гриби?

Більшість більше схиляється до думки, що в цьому немає нічого небезпечного. Хробак не дурень, поганий гриб їсти не буде. Певною мірою це вірно. Адже неушкоджених грибів у лісі досить мало, тому, навіть при промислових заготовках екземпляри, які пошкоджені хробаками менш ніж наполовину, вважаються цілком придатними для вживання в їжу. Звичайно, перш ніж відправляти їх на прилавки магазинів, вони піддають гриби спеціальній обробці. Тому якщо ви вирішили зібрати гриби для себе, то червиві брати не варто. Дотримуйтеся правил - краще менше, та краще. Інакше у вас може виникнути проблема з тим, як убезпечити незаражені гриби від червивих. Адже личинки настільки ненажерливі, що можуть досить швидко знищити всю вашу зібрану в лісі «» здобич «».

Що робити з червівими грибами?

Якщо ви все-таки вирішили зібрати їх, то зріжте всі пошкоджені личинками місця. Так у вас буде хоч якась гарантія, що інші хороші гриби не постраждають. Прийшовши додому, по можливості, відразу їх обробте. Для цього кожен червивий гриб розріжте на частини і покладіть на кілька годин у сильно солону воду. Таким чином, з них вийдуть всі личинки.

Якщо ви вирішили не брати червивий гриб, то ні в якому разі не кидайте його на землю. Краще покладіть його на гілку або наколіть на палицю суперечками вниз. У такому положенні капелюшок гриба не згниє, а висохне - суперечки почнуть пилити, і незабаром поблизу з'являться нові осередки грибниць. У цьому є і ще один плюс. Висохлий гриб у холодний зимовий час послужить відмінним кормом для звірів. Лісові жителі вам скажуть тільки спасибі.


Білий гриб червивий. Що робити?

Білий гриб вважається найбажанішою здобиччю не тільки людини, а й черв'яка. Він зазвичай росте групами. Тому, знайшовши один гриб, обов'язково озираєтеся навколо, швидше за все, знайдете ще кілька штук. Зібрати неушкоджений урожай - це велика удача! Але найчастіше такі гриби вже випробувані на смак хробаками або іншими лісовими жителями.

Але не засмучуйтеся, це зовсім не означає, що їх не варто збирати. Потрібно всього лише запам'ятати кілька правил. Черві пошкоджують білий гриб, зазвичай, з трубчастого шару. Тому, перш ніж покласти його в кошик, трохи надріжте центр капелюшка. Якщо там хробаків немає, то сміливо можете його брати. Якщо ж у надрізі ви все-таки виявили ходи і личинки, то для вірності перевірте і ніжку гриба. Можливо, вона виявиться ще не зворушеною.

Так давайте ж зробимо висновок: чи можна їсти червиві гриби? Як вже стало ясно, на це питання немає однозначної відповіді. Якщо гриби не сильно пошкоджені хробаками, то їх можна вживати в їжу. Тільки перед переробкою обов'язково потрібно вимочити їх у солоній воді. А от якщо гриб не тільки червивий, але ще й старий - такий екземпляр бажано залишити в лісі. Інакше їм можна отруїтися. Тому, вирішувати вам, чи можна їсти червиві гриби або ж краще буде від них відмовитися.

Отруйні гриби з губкою. Трубчасті гриби - отруйні і їстівні: як розрізнити?

З началомвипуски новин рясніють повідомленнями про загибель людей від отруєння грибами. Але любителів не стає менше. Досвідчений грибник свою справу знає, а початківцям радимо навчитися визначати, які трубчасті гриби отруйні і їстівні?

А чому вони трубчасті?

Така назва з'явилася тому, що нижня частина капелюшка у грибів складається з трубчастого шару. Діляться вони на види:

  • їстівні;
  • неїстівні;
  • отруйні.

Їстівні трубчасті гриби

Найбільш популярні:

  1. Білий гриб або боровик. Відшукати його можна в ялинових борах, сосняках, змішаних лісах. У молодих грибів капелюшок сильно випуклий, у старих майже рівний, пофарбований у бурий колір. Нижня її частина складається з трубчастого шару, який може змінювати забарвлення з білого на жовтувато-зеленуватий. Ніжка бурого кольору, досягає 10 -15 см в довжину і 7 -8 см в ширину, всередині біла, має приємний аромат і смак. Ростуть гриби швидко. Зустрічаються великі екземпляри. Відомий рекорд - шестикілограмовий боровик.
  2. Маслята! Їх капелюшок покритий слизом. Має конічну форму і бурувато-коричневий колір. У молодих нижня частина капелюшка закрита шкірою, з віком вона рветься, а на ніжці залишається колечко. Знайти маслят можна в сосновому лісі. Час збору червень - вересень. Їх маринують, смажать, варять.
  3. Моховик. Пофарбований у жовто-бурий колір. Росте в сосновому лісі. Період збору липень - жовтень. Капелюшок з віком змінює форму від випуклої до плоскої. У діаметрі віколо5 см. Внутрішня частина гриба жовтувата, через деякий час вона синіє.
  4. Подосиновик. Капелюшок червоного кольору. Виростає до 20 см у діаметрі. Висота гриба 18 - 20 см. Вага до2 кг. Зустрічається під осиками, соснами, березами. М'якоть білого кольору.
  5. Польський гриб. Зустрічається рідко. Схожий на вигляд з маслятами. Капелюшок кругловатий, пофарбований в темно-коричневий колір. Росте в старих сосняках. Відрізняється оригінальним смаком.
  6. Підберезовик. Росте в березняках. Схожий на боровика. Має лусочки, пофарбовані в чорний колір. Капелюшок сильно випуклий, знизу покритий шкіркою, яка важко відокремлюється від м'якоті. Пофарбована вона в сірий колір. Гриб швидко псується, в ньому заводяться хробаки. Тому збирають молоді гриби для маринування, соління, смаження, варіння. Нерідко з нього готують приправи.

Отруйні трубчасті гриби: фото і назви

Зовні нагадують їстівні. Тому їх так і називають "двійники" ". Гриби ці не отруйні, але мають поганий запах і гіркуватий смак. Потрапивши в кошик, вони зіпсують і їжу, і здоров'я. Найбільш відомі:


  1. Жовчні гриби. Ростуть у сосняках на піщаному ґрунті. Зовні дуже схожі на білі гриби. Капелюшок випуклої форми коричневого кольору. Зверніть увагу на внутрішню сторону - вона брудно-рожева, це і допоможе відрізнити гриби.
  2. Сатанинський гриб. То чи бувають трубчасті гриби отруйними? Так. Найвідомішим є цей представник сімейства. Вживання його веде до отруєння. Цей гриб зовні нагадує боровик або піддубовик. Правда, капелюшок у нього брудно-сіроватий. Щоб не помилитися, зверніть увагу на нижню сторону капелюшка. У сатанинського гриба вона пофарбована в червоний колір, це ознака отруйного гриба. При готовці радимо звертати увагу на те, як гриби синіють. Їстівні - швидко, а отруйні набагато повільніше.

Вживання отруйних грибів викликає важкі отруєння, часто з летальним результатом. Зробити їх придатними в їжу неможливо, вірити сумнівним порадам з цього приводу не варто. Ніякі вимочування, термічна обробка, засол, маринування не знижують рівень їх токсичності.

Коли їстівні гриби стають отруйними?

Навіть знаючи, як виглядають неїстівні гриби, ви не застраховані від небезпеки. У певних умовах навіть придатні в їжу вони можуть ставати отруйними. Це трапляється:

  • якщо гриб пошкоджують хробаки;
  • коли здійснюється збір старих рослин, які почали розкладатися;
  • у разі консервації при порушеннях технології.

10 видів отруйних грибів. Найнебезпечніші та найотруйніші гриби

Перш ніж покласти гриб в рот, ви повинні бути впевнені, що їсте їстівне, оскільки в світі існує невелика кількість видів, що є отруйними. Більшість з них викличе лише розлад шлунка, однак є й такі, які при потраплянні в організм завдадуть йому не малої шкоди і навіть можуть стати причиною смерті. Нижче представлений список з фото десяти найбільш отруйних і смертельно небезпечних для людини видів грибів.

Отруйні гриби найчастіше вибірково діють на той чи інший орган. Так, є гриби, отрути яких впливають переважно на центральну нервову систему, на серце, печінку, шлунок і кишечник тощо. Але деякі гриби мають токсичний вплив не один, а на багато органів і систем організму. І все ж навіть у цьому випадку виборча дія на певний орган завжди проявляється раніше і при меншій дозі отрути.

Зазвичай отрута грибів всмоктується в кров у нижніх відділах кишківника, при цьому деякі з них дратують слизову оболонку, посилюючи тим самим всмоктування отрути. При гострому отруєнні грибами найчастіше розвивається токсичне ураження шлунково-кишкового тракту (гастроентерит). Отрута грибів має дратівливий вплив на слизову оболонку шлунка і кишечника: виникають нудота, блювота, біль у животі, пронос. При цьому під впливом отрути грибів відбуваються крововиливи в стінку шлунка і кишечника (геморагічний гастрит і ентерит).


Чинним початком отруйних рослин, у тому числі грибів, є різні хімічні сполуки, які відносяться переважно до алкалоїдів, глікозидів, рослинних милей (сапонін), кислот (синильна, щавелева) та інших.

Алкалоїди - це складні органічні сполуки, що містять вуглець, водень і азот. Їх солі добре розчинні у воді і швидко всмоктуються в шлунку і кишечнику. Глікозиди легко розпадаються на вуглеводну (цукристу) частину і кілька інших токсичних речовин.

10. Омфалот маслиновий

Омфалот маслиновий - отруйний гриб, що росте в лісистій місцевості на трухлявих пнях, гнилих стовбурах листяних порід дерев у Європі, переважно в Криму. Примітний своїми біолюмінесценції властивостями. Зовнішнім виглядом нагадує лисичку, однак на відміну від неї омфалот маслиновий має неприємний запах і містить токсин illudin S, який при попаданні в організм людини призводить до дуже сильного болю, нападів блювоти і діареї.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND