З якої рослини роблять червоний чай каркаде

Багатьом відомий екзотичний чай каркаді, що відрізняється насиченим рубіново-червоним і своєрідним кисло-солодким смаком. З його допомогою можна вгамувати спрагу або зігрітися в прохолоду. Однак може виникнути питання, з чого ж роблять цей незвичайний чай?


З чого роблять чай каркаді

Каркаді готують з одного компонента, сировиною для якого служать пелюстки і прицвіття гібіскусу. Саме вони надають чаю унікальний червоно-бордовий відтінок.


Який вид гібіскусу з усього різноманіття роду використовується для виробництва каркаді

Рід гібіскусу належить до сімейству мальвових і об'єднує понад 300 видів, які в основному ростуть в тропіках (південь Китаю, Індонезія, Шрі-Ланка, Гаїті).

У нашій культурі широко відомий вид Hibiscus rosa-sinensis L, який також називають китайською трояндою. Цей чагарник з великими червоними квітами часто можна зустріти в квартирах або оранжереях. Його батьківщиною є Малайський архіпелаг.

Чай каркаді виготовляють тільки з одного виду гібіскусу - Hibiscus sabdariffa (Суданська троянда). Цей вид більш поширений у східних країнах.

Де і як росте ця рослина

Батьківщиною суданської троянди вважається Індія, проте зараз вона росте в різних країнах. Зрозуміло, цю рослину можна зустріти в Судані. Також його вирощують в Єгипті, Китаї, Таїланді, на Шрі-Ланці та Яві.

У Судані переважно ростуть чагарникові форми (Hibiscus sabdariffa var. sabdariffa), а в Єгипті поширена деревовидна (Hibiscus sabdariffa var. altissima). Незалежно від форми рослини, суданська троянда має великі квітки до 10 см у діаметрі, яскраво-червоного кольору, з фіолетово-пурпуровим вінчиком.

Суданська троянда відрізняється сильним ароматом, її легко можна визначити за червонуватим відтінком листя і стеблею, який виникає через великий вміст антоціанів. Гібіскус багатий на вітаміни і різні мікроелементи. У їжу використовують не тільки квітки, а й інші частини рослини, крім кореня.


Суданську троянду можна спробувати виростити вдома, проте варто врахувати, що її деревоподібні форми досягають у висоту понад 2,5 м. Крім того, не завжди виходить створити сприятливі умови для її постійного цвітіння.

У цьому відео Олена Малишева розповість історію виникнення каркаді, про корисні властивості і про способи заварювання цієї рослини.

Які частини рослини входять до складу каркади

Для виготовлення якісної каркаді використовують висушені пелюстки та приквітники (чашечки) квіток суданської троянди. Вперше їх здогадалися заварювати в Стародавньому Єгипті, а вже звідти напій поступово поширився по всьому світу.

Етапи виробництва каркаді: збір та обробка

Процес заготівлі червоного чаю каркаді складається з вирощування гібіскусу, збору суцвітей і їх подальшої сушіння. Як правило, суданську троянду вирощують на плантаціях у промислових масштабах. Квіти гібіскусу - великі, махрові, але важливо знати, що під ними ховаються чашечки (навколоцвітники), які також використовуються для приготування каркаді.

Після того, як квітки зав'яли, навколоцвітники швидко збільшуються в зрості і обсязі, стають соковитими і м'ясистими. Щоб не допустити цього, їх зрізають вручну. Якщо запізнитися зі збором, то з навколоцвітника утворюється насіннєва коробочка, яка незабаром висохне і розкриється, але вже не буде підходити для чаю.

Зібрані суцвіття відокремлюють від навколоколоцвітників (вручну або спеціальними пристосуваннями). Сировину сушать на свіжому повітрі, закритому від попадання сонячних променів. Важливо дотримуватися правильного процесу сушіння, щоб суцвіття не втратили свій відтінок і яскравість. Бліді або надто темні квітки відрізняються найгіршими смаковими характеристиками.

Якісний готовий каркаді повинен являти собою суміш цільних квіток і пелюсток з невеликим включенням тоненьких стеблинок, які легко розм'якшуються при заварці. Існує кілька видів каркаді:


  1. Рубаний бутон - виробляється із застосуванням машин, відрізняється більш швидким заварюванням, містить менше корисних речовин.
  2. Цільний бутон - на всіх етапах виробництва оброблявся вручну, заварюється довше, віддає максимальну кількість вітамінів і мікроелементів.
  3. Пакетики - так званий «пил», відходи виробництва рубаного каркаді. Заварюється миттєво, майже не має корисних властивостей.

Крім того, дрібні обривки листя і гілочок, пил і сторонні включення можна зустріти і серед цільних бутонів. Це означає, що для здешевлення до чаю підмішали відходи. Таку суміш не варто вибирати для чаювання.

Рекомендуємо прочитати цікаву статтю про те, як впливає чай каркаді на тиск.

Чи можна заварювати каркаді з домашніх гібіскусів (з кімнатних рослин)

Слово «каркаде» часто розшифровують як напій, приготований з кольорів гібіскусу. Якщо врахувати, що гібіскус багато хто вирощує у своїх квартирах, то стає зрозуміла причина такої плутанини.

Перш за все, потрібно розуміти, що гібіскус - не одна рослина, а всього лише загальна назва безлічі тропічних чагарників. Як вже було зазначено, для виготовлення каркаді використовують тільки один вид цієї рослини - суданську троянду, Hibiscus sabdariffa.

У наших будинках в якості кімнатної рослини частіше зустрічається китайська троянда, Hibiscus rosa-sinensis L. Ці два види різні між собою, їх не варто ототожнювати.


Звичайно, ви не отруїтеся, якщо заварите китайську троянду. Деякі люди пробували заварювати чай із засохлих квіток кімнатного гібіскусу, проте нічого доброго з цього не виходило, тому що заварений настій виходив несмачним. Такий чай відрізняється синюватим відтінком, а крім того, не містить всіх тих корисних властивостей, що містяться в суданській троянді. Таким чином, експериментувати зі своєю «трояндою» на віконці не варто.

Каркаді - східний чай з впізнаваним червоним кольором і кислувато-солодким чаєм, який заварюють з висушених квіток китайської троянди (гібіскуса). Існує багато видів гібіскусу, деякі з них, наприклад, суданська троянда, навіть вирощуються в якості кімнатних рослин, однак для виготовлення каркаді вони не підходять.

Каркаде

Каркаде - це висушені квітки суданської троянди, що має назву гібіскус. Сама квітка вважається сородичем китайської троянди. Напій з нього, незважаючи на те, що росте тільки в теплому кліматі, популярний по всьому світу.

Суданська троянда - однорічна рослина сімейства Мальвові, має прямостояч і ветвящийся біля основи стебель, що досягає до двох метрів у висоту. Листя чергове, у формі овоїда, а до верхівки стають трилопастні. Квітки яскраво-червоного кольору, м'ясисті, великі, мають глибоко розсічену чашу і п'ятичний вінчик.

Батьківщина суданської троянди - північно-східні регіони Африки. Там рослина культивується і в харчових, і в технічних цілях. Гібіскус успішно вирощують на Південному Сході Азії. У країнах СНД каркаді не вирощують, а успішно імпортують, що дозволяє придбати його і аптеці, і в будь-якому продуктовому магазині.


Як вибрати

Якість каркаді безпосередньо залежить від підтримки технології збору, спеціальної обробки та зберігання сировини. Червоні пелюстки гібіскусу під час сушіння стають ламкими, але і при всиханні вони все ж зберігають чималенькі розміри, і саме тому їх складно переплутати з простим сухим чаєм.

Купуючи напій каркаді, обов'язково звертайте увагу на його колір. Якщо кольори посилаються правильно, їх колір повинен бути з насиченим бордовим відтінком. У випадку, коли листочки бляклі або дуже темні - вам продають каркаді поганої якості. Такі відтінки квітка може придбати лише тоді, коли була засушена несвіжою, або сушилася в неправильних умовах.

Розмір каркаді також має чимале значення при виборі. Краще не купувати напій, здоланий в порошок, або ж фасований в пакетах, так як це вже звичайний чай з ароматом каркаді. Корисні властивості можна отримати тільки з цілих пелюсток суданської троянди.

Як зберігати

Зберігати каркаді слід в керамічній герметичній ємності не більше одного року.

Відображення каркади в культурі

У старовинних медичних арабських трактатах каркаді називають ліками від усіх недуг. За час свого існування цей напій отримав велику кількість схвальних найменувань, наприклад «напій фараонів» або «королівський напій». Чаєм, до речі, його називати не варто, адже він не має відношення ні якому з сортів цього популярного продукту. Це трав'яний напій, і ще у стародавньої знаті користувався популярністю, особливо у східних вель^, а ще й у єгипетських фараонів.


Калорійність каркаді

Напій каркаді дуже корисний і має цілу низку корисних властивостей. Його використовують і в лікувальних, і в дієтичних цілях. Каркаді без проблем можна вживати під час дотримання дієтичного харчування, оскільки його калорійність становить всього 0,9 кКал.

Харчова цінність напою з каркаді в 100 грамах:

Корисні властивості каркади

Склад, наявність корисних речовин

Корисні властивості каркаді обумовлені кліматичними та географічними умовами виростання, спеціальною технологією збору, переробки, а ще способом зберігання, а також транспортування. Саме тому напій каркаді отриманий з різних країн цілком може відрізнятися смаком (солонуватий, солодкуватий), кольором (яскраво-червоний, вишневий, пурпуровий) і співвідношенням у складі корисних речовин.

Корисні речовини та властивості каркаді в чималенькій кількості пояснюються багатим хімічним складом:

  • полісахариди і пектин у тому числі;
  • 13 амінокислот, включаючи 6 незамінних;
  • антиоксиданти;
  • антоціани;
  • вітаміни (А, групи В, С, Р);
  • мікроелементи (натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, калій);
  • флаваноїди (кверцитин);
  • вуглеводи (фруктоза і глюкоза);
  • органічні кислоти (гамма-ліноленова, лимонна).

Лікувальні та корисні властивості

Каркаді стабілізує артеріальний тиск, підвищує еластичність, міцність кровоносних судин, зміцнюючи стінки, знижує рівень холестерину і виводить «поганий» з організму, оздоровлює шлунково-кишковий тракт, ефективно бореться з вірусами і бактеріями, стимулює роботу печінки і очищає її, знімає похмілля.

Випитий у гарячому вигляді смачний напій підвищує тиск, а якщо вжити холодний - тиск знижується. Ця властивість дає можливість використовувати каркаді в лікуванні та гіпертонії та гіпотонії.

Напій має виражену глистогонну дію. Цей екологічно чистий продукт можна вживати майже всім. Каркаді позитивно впливає на людський організм при харчовій токсикоінфекції, дисбактеріозі, вірусних і бактеріальних зараженнях кишечника, оскільки він вбиває патологічну, шкідливу мікрофлору і стимулює зростання корисних бактерій.

Каркаде знижує температуру і допомагає позбутися інфекції, гарячкового стану завдяки вмісту великої кількості лимонної кислоти. При епідемії грипу напій служить не тільки відмінним профілактичним засобом, а й лікувальним. Каркаде володіє м'якою сечогінною і жовчогінною властивістю, справляється з млявістю жовчного міхура, набряками, розчиняє каміння, а також виводить солі з організму при подагрі.

Напій каркаді успішно бореться з безсонням, невротичними розладами: він розслабляє, заспокоює і знімає спазми. Ще входять склад каркаді антиоксиданти мають властивість пов'язувати вільні радикали і цим запобігати розвитку і зростанню ракових клітин. Також напій надає омолоджуючу, тонізуючу дію на організм.

Оскільки в каркаді не міститься клацанева кислота, його цілком можна вживати людям страждаючим захворюваннями нирок. Напій відновлює чоловіче здоров'я, сечостатеву систему, зміцнює імунітет і весь організм.

У кулінарії

Каркаді використовується у вигляді чистого трав'яного напою і з додаванням різних добавок: невеликих шматочків фруктів і ягід, кардамону, ванільного морозива, меліси, м'яти.

Народи тропічних країн застосовують свіже листя каркаді в приготуванні овочевих салатів, а насіння використовується як приправа в супі. Часто можна зустріти гібіскус у рецептах приготування морсів, желе і тістечок.

Якщо дотримані всі правила заварювання напою каркаді, тоді всі корисні властивості принесуть максимальну користь вашому організму.

Для приготування напою потрібно взяти 50 грамів каркаді і залити їх трьома літрами окропу, проварити все разом під закритою кришкою на продовженні трьох хвилин. Подавати можна в гарячому або в холодному вигляді.

У косметології

Трав'яний напій каркаді знайшов своє застосування і в косметології. Як екстракт він входить до складу великої кількості регенеруючих, омолоджуючих кремів. На основі каркаді виробляють всілякі шампуні для волосся і піни для ванн, також він застосовується під час виробництва парфумів.

Настій каркаді добре використовувати для догляду за тілом. Вода для ополаскування волосся на основі каркаді допомагає знизити жирність волосся. Готується вона шляхом наполягання протягом години п'ятдесяти грам каркаді в одному літрі окропу.

Покращити колір обличчя допоможе протирання крижаними кубиками, зробленими з настою каркаді. Після проведення процедури необхідно ретельно сповснути обличчя водою і нанести поживний крем. Ще можна робити маски для жирної, сухої шкіри, при акні.

Каркаді використовують ще й для схуднення. Адже скупчення шлаків, ожиріння - це одні з причин появи зайвої ваги. Напій допомагає очистити від шлаків і токсинів організм, також він знижує рівень холестерину. Регулярне вживання каркаді налагоджує обмінні процеси. З метою зниження ваги його потрібно пити щодня протягом трьох тижнів, зробити тижневу перерву, а після цього пити каркаді ще 10 днів.

Небезпечні властивості каркади

Безумовно, каркаді дуже корисний і можна подумати, що пити його можна безмірно і в будь-яких кількостях. Але не все так однозначно, адже якщо вживати напій більше трьох склянок на день - він може завдати і шкоди, так як порушитися кислотно-лужний баланс і загине мікрофлора кишечника.

Каркаді не бажано вживати людям, які страждають наступними захворюваннями: гастрит з високою кислотністю, виразка 12-ти перстної кишки і шлунка, каміння в сечовому і жовчному міхурі, алергія, в тому числі на червоні фрукти та овочі.

Також лікарі не рекомендують давати напій дітям до року.

Ще кислота негативно впливає на зубну емаль, тому відразу після чаювання потрібно прополоскати ротову порожнину.

Якщо ви не любите каркаді, значить, ви не вмієте його правильно заварювати. Це відео навчить вас справжньої чайної церемонії!

10 корисних властивостей чаю каркаді (+ 7 рецептів)

Гібіскус або суданська троянда подарував світу можливість насолоджуватися чудовим напоєм - каркаді. Перші згадки про нього прийшли до нас з Стародавнього Єгипту. Спочатку дозволити собі цей чудовий напій могли тільки фараони. Вони вважали, що дивовижна рослина може подарувати безсмертя і відновити здоров "я. Сьогодні в Італії його називають «мальвою Венеції», на Гаваях «квіткою прекрасних жінок». У Малайзії гібіскус відзначено на гербі, а його пелюстки символізують стовпи ісламу. І все це завдяки численним корисним властивостям чаю.

Що таке чай каркаді і його хімічний склад

Каркаді являє собою напій з висушених суцвітей гібіскусу, володіє лікувальними властивостями. Чай каркаде- є корисні властивості і протипоказання напою. Користь і шкода для організму пелюсток гібіскусу давно відомі цілителям спекотних країн. Треба визнати, фараони не дарма надавали перевагу цьому напою всім іншим.

Його корисні властивості не підлягають сумніву. Унікальний хімічний склад рослини надає йому особливі властивості. У засушеному каркаді є антоціани, жири, рослинні волокна, білки, 13 амінокислот, біофлаваноїди, вітаміни (групи А, В, С, Р), антиоксиданти, вуглеводи та багато іншого. У період виношування дитини і вигодовування грудьми, жінці необхідно дотримуватися особливої обережності, щоб не заподіяти шкоди своїй дитині

Виробництво чаю і його користь

Гібіскус росте і виробляється в спекотних південних країнах, низькі температури він не витримує. Близько століття тому були виведені 3 його сорти: Арчер, «Ріко» і «Віктор». Для приготування чаю використовується «Ріко» - сорт з великими суцвіттями, що приносить хороший урожай. «Віктор» придатний у луб'яній і харчовій промисловості. «Арчер» з жовтими або світло-зеленими пелюстками ідеальний для приготування салатів.

На відміну від виробництва чорного чаю, каркаді ферментація і визрівання не потрібні

Чайний каркаді буває трьох видів:

  • Рубаний бутон - механічне виготовлення, заварюється досить швидко і втрачає частину корисних речовин.
  • Цільний бутон - ручне виробництво, наполягається більш тривало, найбільш корисний і багатий на вітаміни.
  • Пакетики - дрібна крихта після виробництва рубаного каркаді, моментально набуває кольору і майже не володіє цілющими властивостями.

10 корисних властивостей червоного чаю

Кількість проблем, які можна вирішити за допомогою чаю на основі каркаді, досить велика.

Боротьба з раком

Боротьба з раком - завдяки антиоксидантам, що містяться в квітках гібіскусу, організм позбавляється від злоякісних новоутворень, що руйнують структуру клітини. Вітаміни, які у великій кількості містить трав'яний настій, також благотворно діють на загальний стан людини.

Органічні кислоти, наприклад лимонна кислота, не тільки мають корисні властивості, але й надають напою неповторний смак. Не дарма ще за часів Авіцени каркаде вважали «панацеєю від усіх хвороб».

При високій температурі

Висока температурау людини спаде, якщо на допомогу прийде відвар пелюсток суданської троянди. Він відрізняється високою жарознижувальною дією, через це його так люблять жителі південних країн.

При занятті спортом

Спортсмени теж не обійшли своєю увагою цілющий напій - після вимотуючих тренувань каркаді з медом або цукром чудово відновлює сили, приводить всі життєві показники в норму.

Вагітність і лактація

Вагітні жінки теж із задоволенням п'ють смачний і корисний відвар. У ньому достатньо вітамінів і мікроелементів, щоб поліпшити стан матері і дитини. Чай з гібіскусу може допомогти зняти зжогу, нормалізувати обмін речовин, зняти стресовий стан вагітної.

Перед вживанням варто переконатися у відсутності особистої непереносимості, а також дотримуватися поміркованості. Варто знати, що квітка є емменагогом - тобто може призвести до мимовільного викидня. Жінкам, які годують, краще не ризикувати. Після введення першого прикорму можна в малих дозах починати приймати чай із суданської троянди.

Грудне молоко вже не настільки впливає на малюка, і ризик алергічної реакції зводиться до мінімуму. При дотриманні всіх правил, новоспечена матуся може дозволити собі чашечку улюбленого напою.

Для схуднення

З метою схуднення чай робити каркаді теж може принести непогані результати. При прийомі відвару відбувається придушення почуття голоду, і відповідно, контролювання обсягу прийнятої їжі. При цьому показники рівня цукру в крові також приходять в норму.

Сечогінною дія сприяє зняттю набряків. Іноді каркаді має незначну слабку дію. Прискорюється процес метаболізму, заодно очищаючи організм від «поганого» холестерину.

При цукровому діабеті

При цукровому діабеті каркаді, що містить величезну кількість життєво необхідних вітамінів, мінералів, полісахаридів і амінокислот допомагає підтримувати правильне функціонування хворих органів і систем. Особливо це стосується діабетиків 2 типу.

Чай не тільки ідеально доповнює основне лікування, а й відчутно знижує розвиток ускладнень з боку серцево-судинної, центральної нервової та травної систем

Напій добре усуває окислювальну дію вільних радикалів, оберігаючи від утворення ракових пухлин

Під час тиску

При стрибаючому тиску вживання відвару гібіскуса може допомогти вирішити багато проблем. У гарячому вигляді каркаді здатний підвищити низький тиск, холодний напій розширює судини, він рекомендований гіпертонікам. Теплий чай можна пити і в тому і в іншому випадку або при відсутності проблем.

Завдяки нормалізації кров'яного тиску, істотно знижується ризик інсульту та інших не менш неприємних захворювань серця і нирок

Перевага полягає в тому, що змінюється верхній тиск, а нижнє залишається на тому ж рівні.

Для чоловіків

Чоловіки теж можуть скористатися деякими, досить корисними для них властивостями чудового напою. Важливо буде зняття похмільного синдрому і виведення токсинів з організму. Представникам сильної статі, які страждають надмірною вагою каркаді допоможе прискорити обмін речовин і знизити масу тіла.

Добре відвар гібіскусу впливає і на роботу серцевих органів, проводячи профілактику таких серйозних захворювань як інфаркти та інсульти. У результаті тривалого прийому настою зміцнюється сечостатева система, потенція підвищується.

Для жінок

Жінкам каркаді просто необхідний. Напій допомагає нормалізувати менструальний цикл, сприяє зниженню ваги. Індустрія краси теж знайшла суданській троянді гідне застосування - з нього виходять чудові притирання, компреси, лосьйони і тоніки. Можна домогтися непоганого відбілюючого результату, завдаючи чайну заварку на проблемні зони.

Правила заварювання чаю і рецепти

На основі каркаді існує безліч чудових рецептів, які припадуть до смаку навіть особливо прискіпливим поціновувачам. Ось кілька з них:

Класичний спосіб заварювання червоного чаю

Сухі порубані листя каркаді кладуть у скляну або керамічну ємність. Чим більші шматочки листя, тим більш насиченим і корисним вийде чай. У напої, приготовленому таким способом, збережені всі вітаміни.

Перевагу слід віддавати ваговому гібіскусу, вирощеному в країнах Північної Африки

Після цього в посуд наливають 1 літр води, доведеної до кипіння, але не кипілої. Протягом 15 хвилин настій повинен придбати красивий рубіновий колір.

Холодний каркаді для чоловіків і жінок

Чай, якому в багатьох південних країнах віддають перевагу. Його можна пити холодним разом звичайної води. У Єгипті, наприклад, в будь-якому готелі або ресторані це неодмінний атрибут прохолодних напоїв, його пропонують в першу чергу.

Приготування його практично не відрізняється від рецепта гарячого чаю, за винятком деяких компонентів. Знадобляться: пелюстки Каркаді - 2 ст. л., вода-0,5 л., мед або цукор, м'ята і лід.

Суцвіття залити кип'яченою водою кімнатної температури і залишити на 30 хвилин. Додати мід (цукор), дочекатися його повного розчинення. Перемішати. Налити у високі келихи з льодом. Прикрасити гілочкою свіжої м'яти.

Каркаді з паличками кориці і цитрусовими

Промозлими осінніми і зимовими вечорами це чудовий гарячий напій допоможе зігрітися і вбереже від застуди. Рецепт його досить простий:

  • Каркаде 2 ст. л.
  • Цукор до смаку.
  • Лимон - шт.
  • Кориця до смаку.
  • Вода до смаку.

Намагайтеся купувати якісний чай, використовуйте фільтровану воду і не металеві ємності для заварювання

Плід будь-якого цитрусового розділити на половинки часток. Додати половину склянки сушеного гібіскусу, лайнера або лимона, кілька паличок кориці. З'єднавши всі складові, залити крутим окропом. Через півгодини підігріти на повільному вогні.

Суданська троянда з брусникою і м'ятою для здоров'я

Напій володіє чудовим тонізуючим ефектом, його можна зробити в гарячому і холодному вигляді. Брусника підійде як свіжа, так і заморожена.

  • Листя каркаді
  • М'ята або меліса у вигляді сиропу
  • Брусника 2 ст. л.
  • Вода 0,5 л

Спосіб приготування: бруснику і пелюстки квіток залити окропом і заварювати протягом 15 хвилин. Додати м'ятний сироп і ретельно розмішати. Можна декорувати келихи крихтою з лимона і цукру.

Каркаде по-австралійськи

Напій з нього, незважаючи на те, що росте тільки в теплому кліматі, популярний по всьому світу

Суцвіття гібіскусу необхідно з'єднати з лимонним соком і довести до кипіння. У цукровий сироп, приготований з води і цукру додати перетертий корінь імбиря. Отриману суміш з'єднати з соком і листям, а потім, безперервно перешкоджаючи, закип'ятити. Процедити напій і розлити напій по чашках. При бажанні, можна додати лід і пити його охолодженим.

Глінтвейн з каркади

Безалкогольний глінтвейн має всі смакові якості класичного аналога, зате не має градусів алкоголю.

  • Пелюстки гібіскусу - 2 столових ложки
  • Корінь імбиря - 4 шматочки

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND