Як підсушити насіння соняшника в духовці. Соняшникові

1

Приготуйте пряне насіння соняшника. Ви можете зробити насіння солодким і пряним, змішавши 3 столові ложки коричневого цукру, 1 столову ложку порошку перцю чилі, 1 чайну ложку молотого тміну, 1/2 чайної ложки кориці, тріску молотою гвоздики, 1/2 чайної ложки кайєнського перцю, 3/4 чайної ложки солі та 3/4 чайної ложки пластівців сухого перчилу. Перемішайте насіння зі збитим білком одного яйця (це допоможе утримати спеції на насінні), додайте спеції і знову перемішайте. Оскаржуйте як зазвичай.


2

Приготуйте насіння з приправою ранчо. Цю приправу дуже легко зробити, а її смак змусить вас попросити добавки. Просто змішайте 3 столові ложки розтопленого вершкового масла з 1 1/2 столовими ложками сухої суміші соусу ранчо. Перемішайте насіння з приправою і оскаржуйте як зазвичай.

3

Обсмажте насіння соняшника з лаймом. Вони чудово підійдуть до салатів, локшини і супів. Просто покладіть очищене насіння соняшника в суміш 2 столових ложок свіжого соку лайму, 2 столових ложок соєвого соусу, 1 чайної ложки сиропу агави, 1/2 чайної ложки гарячого молотого червоного перцю, 1/2 чайної ложки молотого перцю та 1/2 чайної ложки каноли або оливкової олії. Оскаржуйте як зазвичай.

4

Приготуйте насіння, обсмажене з медом. Це смачне ласощі чудово підійде для обіду. Просто розтопіть у маленькій каструлі на слабкому вогні 3 столові ложки меду (який можна замінити фініковим сиропом або нектаром агави). Це займе всього хвилину. Додайте 1 1/2 чайні ложки соняшникової олії та 1/2 чайної ложки солі. Покладіть очищене насіння, перемішайте і обсмажуйте як зазвичай.


5

Приготуйте насіння з сіллю та оцтом. Якщо вам не дуже подобаються солодкі ласощі, то це рецепт для вас! Вам лише необхідно занурити очищене насіння соняшника в суміш столової ложки яблучного оцту і чайної ложки солі і обсмажити як зазвичай.

6

Зробіть солодке насіння з корицею. Додати невелику кількість кориці дуже просто, а смак чудово задовольнить ласку. Просто покладіть насіння соняшнику в суміш 1/4 чайної ложки кориці, 1/4 чайної ложки кокосової олії та 1/4 чайної ложки штучного підсолоджувача, який додасть солодощі, але не калорій.

7

Спробуйте інші прості приправи. Існує багато інших приправ, які ви можете спробувати окремо або в поєднанні з іншими інгредієнтами. Якщо ви шукаєте швидке рішення, спробуйте перед спекоткою додати до насіння 1/4 чайної ложки будь-який з наступних приправ: кайєнські приправи, сухі приправи для барбекю, часниковий або луковий порошок. Ви також можете занурити обсмажене насіння в розтоплений шоколад і приготувати дійсно декадентську закуску!

Як сушити насіння в сушарці. Способи сушіння

Є безліч способів, як сушити насіння гарбуза. Можна просто зробити це на повітрі. Для цього підготовлене насіння треба розкласти дуже тонким шаром на будь-яких горизонтальних поверхнях (піддони, великі тарілки, фанера, аркуші чистого паперу) і чекати тижня три. Весь цей час сировина повинна перебувати в теплому і сухому місці, бажано вентильованому. Періодично насіння треба ворушити. А якщо є небезпека їх пошкодження комахами або просто запилення, накривати шаром марлі.


У цьому способі плюс тільки один: не потрібно витрачати енергію. Однак, по-перше, природна сушка займає багато часу, а по-друге, насіння виходить не дуже смачним - по-справжньому делікатесний продукт повинен бути злегка підсмаженим. Тому зазвичай сушать насіння в духовці або просто на газу, а останнім часом використовують і сучасні прилади, наприклад:

  1. газову плиту;
  2. мікрохвильовку,
  3. аерогриль.

Щоб правильно вибрати спосіб готування, треба уявляти собі, для чого потрібен кінцевий продукт: для безпосереднього вживання або для тривалого зберігання.

У газовій духовці

У духовці насіння просушується рівномірно і без проблем, залежно від якості духовки весь процес займає від 20 хвилин до 1 години. При цьому продукт виходить смачним, в міру засмаженим, а сам процес не вимагає навіть стеження за ним.

Залежно від того, наскільки швидко хочуть отримати готову продукцію, встановлюють і температуру (від 60оС до 200оС). Однак при високій температурі важче встежити за готовністю, тому краще поставити градусів 60 − 80 і забути про процес на годинку.

Отже, чинять наступним чином:


  1. запалюють вогонь у духовці і встановлюють мінімально можливу інтенсивність;
  2. на звичайний противник з тефлоновим покриттям або на велику чавунну сковорідку кладуть сировину тонким шаром;
  3. ставлять противінь або сковорідку в теплу духовку;
  4. через півгодини перевіряють, чи все гаразд - до цього часу на мінімальному вогні насіння ще не готове, але вже й не надто сире;
  5. приблизно через годину беруть кілька насіння і пробують на смак - швидше за все, до цього моменту вони стали коричневатими на вигляд і чудовими на смак;
  6. вимикають вогонь, дістають продукцію і дають їй охолонути.

Якщо включити сильний вогонь, час готовки можна скоротити, але насіння доведеться часто перемішувати, інакше вони будуть «стріляти»: підстрибувати і розлітатися по всій духовці.

Підсмажування на вогні

Коли задаєшся питанням, як зробити гарбузове насіння в домашніх умовах, насамперед на думку приходять звичайна сковорідка і газова плита. Так, на регульованому вогні можна посмажити смачний делікатес за якісь 10 - 15 хвилин. Правда, ні на секунду відлучитися не вийде. Отже, можна дуже швидко засмажити гарбузове насіння. Як приготувати плиту? Просто запалити вогонь:

  1. вмикають газову плиту на середню потужність, використовуючи звичайну пальник;
  2. розсипають насіння на більшу сталеву сковорідку - шар може бути трохи більшим, ніж для приготування в духовці, але не більше 1 см;
  3. у процесі приготування постійно перемішують продукт, інакше він розлетиться по всій кімнаті;
  4. хвилин через десять починають пробувати насіння на смак.

Зазвичай хвилин через 10 − 12 насіння буває готове, максимум потрібно півгодини. Як тільки вони придбають приємний смак і золотисте забарвлення, вогонь вимикають, не даючи сковороді охолонути, висипають вміст в будь-яку зручну ємність. Залишене на сковорідці насіння може пересохнути.

В електричній сушарці

Про всяк випадок варто знати, як висушити гарбузове насіння в електросушарці. Звичайно, вона призначена, перш за все, для сушіння ягід і фруктів, але може бути використана і в нашому випадку. Правда, отримати таку ж засмажену страву, як на газу, в сушарці зазвичай не виходить.

Підготовлену сировину розсипають по всіх наявних решітках тонким шаром, краще одинарним. Температуру в сушарці підтримують близько 70оС. Як і в разі ягід, час від часу решітки переставляють, найнижчу ставлячи на самий верх, повторюючи так кожен раз. На жаль, у більшості моделей температура в обсязі сушарки підтримується не настільки рівномірно, щоб можна було без перестановки отримати якісний продукт.


Як правильно висушити гарбузове насіння? Сушка може зайняти багато часу, далеко не одну годину. Отримана продукція не буде дуже смачною, зате в ній при такій сушці збережеться максимально можлива кількість корисних речовин.

Аналогічним чином можна висушити насіння в мікрохвильовці. Сушка на максимальній потужності займає всього кілька хвилин, але вимагає ретельного контролю. При використанні аерогриля процес займає близько півгодини.

Як сушити гарбузове насіння в духовці. Вимоги до процесу сушіння

Далі слід вибрати місце або прилад, в якому буде проходити основна сушіння насіння гарбуза. Рекомендації, як висушити гарбузове насіння в домашніх умовах передбачають використання для цієї мети духові шафи, електросушарки, мікрохвильовки, сковороди. Незалежно від того, який був обраний прилад для сушіння, необхідно дотримуватися певних температурних вимог:

  1. За допомогою сковороди насіння гарбуза отримають приємний смак, аромат і легку рум'яну скоринку. При цьому, не всі корисні речовини залишаться в них. Особливо це стосується кукурбітіна - протиглистого рослинного компонента, який під впливом високої температури може втратити свою агресивну властивість проти паразитів.
  2. Такий спосіб вимагає великої уваги - не можна допустити, щоб насіння підгоріло. Це зіпсує не тільки смакові якості продукту, але і зробить їх повністю непридатними для тривалого зберігання. Підсмажувати насіння потрібно на середньому вогні, часто перешкоджаючи.
  3. В аерогрілі сушить насіння гарбуза при температурі не вище 60 градусів не більше 30 хвилин. Оскільки в приладі працює вентилятор, слід враховувати, що жар поширюється швидко і може припалити зерна.
  4. Спосіб, як висушити гарбузове насіння в електросушарці передбачає нагрів приладу до 80 градусів. Насіння слід періодично перешкоджати. Класти піддон з насінням слід на середній рівень і сушити близько години, перевіряючи стан шкірки - вона повинна бути злегка золотистою.
  5. Сушка в духовці здійснюється при температурі від 60 до 100 градусів залежно від м'ясистості насіння. Час сушіння може, також коливатися від 20 до 30 хвилин. Противник повинен стояти на середньому рівні духовки.
  6. Сушити насіння гарбуза в мікрохвильовці, потрібно враховуючи потужність приладу. Перевірити можна на 2-3 насінні і виставити на потрібний рівень піч на оптимальний час 20 хвилин.

Як сушити насіння соняшнику в мікрохвильовці. Насіння в мікрохвильовці

Останні кілька років стало дуже популярно смажити насіння в мікрохвильовці. З одного боку - так, зручно, поставив тарілку, дав 3 хвилини і все, клацай у своє задоволення. Ніхто навіть не замислюється, як тяжко доводиться магнетрону (генератору свч) .
Поглянемо на цю обставину з іншого боку. По-перше, давайте відокремимо зірка від плевел. Якщо смажити насіння в мікрохвильовці в режимі «гриль», то страшного нічого не буде для печі. Тому що така смаження нічим не відрізняється від смаження в духовці або на сковороді. Але це ж не цікаво: смажити потрібно 15-20 хвилин, причому постійно перемішувати. Використання одного тільки гриля не приносить ніякої шкоди для мікрохвильової печі.
А ось що стосується мікрохвиль - тут окрема розмова.
Пристрій і принцип роботи мікрохвильової печі, зокрема фізичних процесів мікрохвильового нагріву, передбачає обов'язкову наявність «навантаження». Під словом навантаження мається на увазі, звичайно, їжа, яку власне і готуємо або розігріваємо. Будь то тарілка супу, пара пиріжків або склянка води. Все це, як би, вписується в заявлені заводом-виробником 150-250 грн мінімального навантаження. Тобто, як написано в керівництві до печі «Порожню піч не включати!» Але хто ж його читає? - це керівництво. Тим більше що насіння, - це вже не порожня камера печі. Але не все так просто, як хотілося б.
Вся справа в тому що, непоглинена енергія в камері мікрохвильової печі відбивається назад в СВЧ-випромінювач, і сильно нагріває випромінювальну антену магнетрона. Через такий надмірний розігрів на випромінювальній антені починається термоелектрична корозія, яка призводить до розгерметизації магнетрона. А магнетрон, як відомо найдорожчий елемент мікрохвильової печі.

Так чим же насіння в мікрохвильовці так відрізняється від того ж склянки води або пирога з капустою? Висловлюючись науковою мовою, насіння, горішки або поп-корн не є «ламінарною масою», тобто насіння розосереджено один відносно одного на відміну від води або курячого вікорочка.
Зі свого багаторічного досвіду можу сміливо заявити, що спека насіння, поп-корн, або ще щось неоднорідне і нездатне поглинути СВЧ-енергію, ви повільно вбиваєте магнетрон!
На першому фото бачимо магнетрон відслужив вірою і правдою 8 років. Як видно, навіть немає натяку на якусь корозію або перегрів антени. Помер же він від втрати емісії, тобто, власною смертю
. На даному фото картина не така примітна, як на першому. Це те, що відбувається з антеною магнетроною при систематичному перегріві. Цей магнетрон промайнув 1,5 року, причому власники печі смажили насіння в мікрохвильовці 2-3 рази на тиждень.


COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND